В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турският пазар е привлекателен за български компании, целящи експанзия

Пиер-Антоан Дюсулие, основател и главен изпълнителен директор на iBanFirst, в интервю за "В развитие" 15.05.2024 г.

17:10 | 15 май 2024
Обновен: 18:47 | 15 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Третата годишна конференция "CEE Regional Business Summit" успешно завърши с фокус върху глобалното разширяване на компаниите от региона. Темата тази година е свързана с развитието на компаниите от Източна Европа и излизането им на международните пазари. Малките страни трябва да разглеждат световния пазар като неизбежна следваща стъпка за растеж. В този контекст, излизането на международните пазари е ключов елемент за развитието на бизнеса. За страните от региона развитие в съседна държава е една от първите стъпки, това коментира Пиер-Антоан Дюсулие, основател и главен изпълнителен директор на iBanFirst, в материал, подготвен за предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Вече три години форумът привлича вниманието към възможностите за бизнес развитие в Централна и Източна Европа. Организаторите, представители на белгийска компания, споделят, че идеята за събитието възниква с цел да демонстрира успешните бизнеси в региона и да подчертае значението на екосистемата, която подпомага техния растеж, каза Дюсулие.

"Искаме да покажем, че има цяла екосистема от компании, които излизат на международните пазари от Централна и Източна Европа, че ние помагаме на тези компании и сме щастливи, че сме част от тази екосистема. Това е целта на нашето събитие.“

Темата за текущата година, "Как могат компаниите от Източна Европа да излязат на международните пазари?", е избрана с внимание към перспективата на белгийската компания. В контекста на малката площ на Белгия и необходимостта за разширяване на бизнеса на международни пазари, темата придобива наситен смисъл за участниците.

Гостът смята, че малките страни трябва да разглеждат световния пазар като неизбежна следваща стъпка за растеж. В този контекст, излизането на международните пазари е ключов елемент за развитието на бизнеса.

Въпреки че възможностите за експанзия в Африка или Южна Америка съществуват, гостът обясни, че е по-лесно да се започне от Европа и САЩ, а по-амбициозните предприемачи да се насочат към други пазари. Експертите разгледаха финансовите възможности и стратегии за глобално разширяване на компаниите.

Въпросът за финансиране на експанзията на компании в международни пазари се оказа централен тема на третата годишна конференция. Изтъкна се важността на инвестициите за успешното проникване на нови пазари.

"В началото трябва да се похарчат пари, преди да започнат да се възвръщат. Следователно трябва да сте склонни да изхарчите пари, които нямате. В такъв случай може да е необходимо финансиране. В зависимост от размера на компанията може да се намери финансиране в Европа или в САЩ.“

Гостът заяви, че експанзията на компаниите може да бъде постигната и чрез развитие и инвестиции в местните пазари. Въпреки че излизането на международните пазари е амбициозна цел, не е задължително за всички компании.

"Зависи от вашата ДНК и какво искате да постигнете в живота. Можете да бъдете голяма компания и на вътрешния пазар. Но ако искате да постигнете нещо още по-голямо, задължително трябва да растете навън. Всичко е възможно, зависи от вашата ДНК, от амбициите ви, от желанията ви.“

Гостът обясни, че идеята за глобално развитие трябва да се зароди възможно най-рано в развитието на бизнеса. Въпреки че няма точна формула за това кога да се разшири бизнесът, ранната насока в тази посока може да улесни бъдещите стъпки към международна експанзия.

За бизнеси от Източна Европа, които желаят да се разширят на международни пазари, първоначално могат да се насочат към съседните пазари и постепенно да разширяват обхвата си. Турският пазар, например, е отбелязан като привлекателна възможност за компании от региона и в България.

На сцената на конференцията, представител на iBanFirst сподели визията на компанията за преодоляване на границите, като подчерта необходимостта от промяна в мисленето.

" Най-трудни са преодоляване са границите в ума ни. Най-добре е да се отпуснем, да си кажем, че няма никакви граници, да мислим мащабно. Ако мислим мащабно, ще сме способни да постигнем големи неща, ако не мислим мащабно, няма да напредваме много.“

Гостът допълни, че инвестициите и разширяването на присъствието си по света са част от стратегията на iBanFirst.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.