В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Логистичните и финансови компании у нас проявяват най-голям интерес за автоматизация

Марчела Георгиева, директор и основател на Capta, в интервю, излъчено във "В развитие" 09.04.2024 г.

14:39 | 9 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Capta помага на компании в България и в чужбина да автоматизират процеси, които отнемат много време на бизнесите, като те да могат да се фокусират върху иновации и развитие, каза Марчела Георгиева, директор и основател на Capta, в интервю за BloombergTV Bulgaria, излъчено в предаването "В развитие". Capta бе наградена за стартираща компания на Наградите за иновации 2024 на Френско-българската търговско индустриална камара.

Тя е вярвала, че липсва готовност и желание сред българските компании за автоматизация, но започвайки работа у нас вижда активно търсене за услугата, което води до нови партньорства за Capta. Най-много желание за автоматизация се наблюдава в логистичния и финансовия сектор. Компанията предлага изграждането, поддръжката и евентуалното бъдещо обновяване на системите. Компаниите се насочват към автоматизация на финансовите и оперативните си процеси, тъй като те отнемат най-много от времето на бизнесите, съответно автоматизирането на тези процеси би имало най-голяма възвращаемост.

Изкуственият интелект улеснява и прави възможен процеса на автоматизация. Технологията дава възможност за вършенето на работа, която не е била възможност преди това. Capta не предоставя поредния софтуер на компаниите, който би затруднил работата им. Единственото нужно за предоставяне на услугата е облачно пространство, през което предоставят услугите си. Capta предлагат собствено облачно пространство, но в някои случаи компаниите предпочитат техните пространства.

Този метод на работа създава високо ниво на сигурност, поради липсата на външен софтуер. Георгиева допълни, че се вижда засилен интерес към киберсигурност и автоматизация.

„Компаниите виждат необходимостта и започвайки с един малък процес, който бива автоматизиран компаниите се връщат, което само подсилва идеята, че компанията види че решението работи те искат все повече и повече да автоматизират операциите си. Интересът определено се повишава и към автоматизация, сигурност и инвестиция.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.