В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Адвокатите на Банкман-Фрийд са поискали максимум 6 години и половина затвор

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 28.02.2024 г.

17:00 | 28 февруари 2024
Обновен: 17:07 | 28 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд трябва да изтърпи не повече от 6 години и половина затвор за организиране на измамата, довела до срив на борсата за криптовалути, заявиха адвокатите му пред федерален съдия, който може да издаде присъда до 20 години за най-тежките обвинения. Адвокатите на 31-годишния бивш криптомагнат представиха искането си пред окръжния съдия на САЩ Люис А. Каплан в бележка от 98 страници късно във вторник преди произнасянето на присъдата на 28 март. Това съобщи Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Документацията включва писма от поддръжници на Банкман-Фрийд, включително неговите родители и защитници на общественото здраве от Африка, които потвърждават неговата благотворителна дейност.

Съгласно федералните насоки за присъди, които отчитат „благотворителните дейности на Сам и демонстрирания ангажимент към другите, присъда, която връща Сам бързо към продуктивна роля в обществото, би била достатъчна, но не по-голяма от необходимото, за да се спазят целите на присъдата“, се посочва в бележката.

Позовавайки се на консултативните насоки, адвокатите на Банкман-Фрийд заявиха, че „справедлива присъда“ би била лишаване от свобода в рамките на 63 до 78 месеца.

Адвокатите му препоръчаха също така да не бъде осъден да плати обезщетение или да конфискува каквото и да било имущество, като заявиха, че нито една от сметките, определени за евентуално конфискуване, не е била в лична полза на Банкман-Фрийд. Те твърдят, че клиентите и кредиторите ще получат обратно своите средства чрез обявяването на FTX в несъстоятелност.

Банкман-Фрийд беше осъден през ноември по обвинения, включващи измама по електронен път и заговор, след двумесечен съдебен процес. Окончателното решение на съдия Каплан относно присъдата може да бъде ориентир за други ръководители на криптоборси, които са управлявали неправилно средства.

Прокурорите имат срок до 15 март да подадат своя отговор на бележката.

Американските пробационни служители препоръчаха присъда от 100 години, заявиха адвокатите на Банкман-Фрийд в бележката, като нарекоха предложението „гротеско“ и заявиха, че то се основава на погрешно предположение, че престъпленията му са свързани със загуба от 10 млрд. долара.
Миналия месец Банкман-Фрийд нае Марк Мукаси, бивш федерален прокурор, който замени адвокатите, представлявали го по време на съдебния процес. В края на миналата година Мукаси, който в миналото е представлявал т.нар. подсъдими „бели якички“ постигна четиригодишна присъда за основателя на Nikola Corp. Тревор Милтън, която е доста по-ниска от исканите от прокуратурата 11 години, в същия съд, в който е осъден Банкман-Фрийд.

Писма от психиатри, включително експерт по аутизъм, бяха включени в документите от вторник. Въпреки че преди това Банкман-Фрийд не е разкривал диагноза аутизъм, той има синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, който се превърна в проблем по време на процеса. Адвокатите му неколкократно се оплакаха, че Банкман-Фрийд трудно получава достъп до лекарства, докато е в ареста.

Баща му, Джоузеф Банкман, намеква за проблеми с психичното здраве в писмо до съдията.

През целия си живот Сам се е борил да научи и контролира неща, които повечето от нас приемат за даденост, като например контакт с очи, разговор и реагиране на социални сигнали“, пише бащата на Банкман-Фрийд.

Бащата на съоснователя на FTX призова Каплан да не налага „драконовска присъда“, която вероятно ще доведе до настаняване в затвор с висока или средна степен на сигурност.

Подобна обстановка би поставила Сам в среда, в която реакциите му на социалните сигнали понякога ще бъдат възприемани като странни, неподходящи и неуважителни, а когато това се случи, той ще бъде в значителна физическа опасност“, пише Банкман. „Нищо, което той е направил, не може да оправдае излагането му на този риск.“

Присъдата на Банкман-Фрийд едва ли ще се сравни с някои от най-големите наказания, налагани на престъпници с „бели якички“, като например Шолам Вайс, който през 2000 г. получи 845 години затвор за рекет и измама, свързани с фалита на National Heritage Life Insurance Co. Присъдата му по-късно беше смекчена от президента Доналд Тръмп. Бърни Мадоф почина в затвора, докато излежаваше 150-годишна присъда за своята схема на стойност 20 млрд. долара.

Но Банкман-Фрийд вероятно ще бъде изправен пред поне десетилетие зад решетките, твърдят експерти.

Какво са поискали известните обвиняеми с "бели якички" при произнасянето на присъдата в сравнение с първоначалния срок на лишаване от свобода, определен от съдията по делото

Каплан, който е назначен в съда през 1994 г. от президента Бил Клинтън, ще определи крайното наказание, като използва федералните насоки за определяне на присъди, които отчитат тежестта на престъпленията, криминалното минало на обвиняемия, както и размера на загубите.

В миналото Каплан се е застъпвал за предпазливост, когато става въпрос за насоките, като по време на произнасянето на присъдата през май 2022 г. на мъж, който се призна за виновен за подобна на Понци схема за криптовалута, заяви, че загубата често играе "непропорционална роля" при определянето на наказанието.

Но стабилните отношения на Банкман-Фрийд с Каплан няма непременно да помогне на някогашния криптомагнат. Той изпитва търпението на съдията вече повече от година - от настояването самоличността на поръчителите му да остане в тайна до изтичането на записките от дневника на бившата му приятелка - ключов свидетел на правителството - в пресата. Последният проблем накара Каплан да отмени освобождаването под гаранция на Банкман-Фрийд седмици преди началото на процеса. От август Банкман-Фрийд е във федерален затвор в Бруклин.

Самият съдебен процес е свързан с още един неуспех за Банкман-Фрийд след необичайна процедура. Съдията ограничи възможността екипът на Банкман-Фрийд да разкаже на съдебните заседатели за съветите, които е получил от адвокатите си, но не и преди да изправи бившия главен изпълнителен директор на FTX на тричасов разпит извън присъствието на съдебните заседатели, за да прегледа показанията му.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.