В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Поколението Z преобърна социалната ангажираност на бизнеса

Моника Симеонова, маркетинг мениджър в TimeHeroes, във "В развитие" 14.02.2024 г.

16:46 | 14 февруари 2024
Обновен: 17:26 | 14 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

TimeHeroes от доста години помагат на компании да намерят най-добри стратегии и начини, за да включат доброволчески инициацити към тяхната социалната отговорна дейност. Такъв тип дейности са важни качества на доброто лидерство на компанията, като поколението „зет“ (или Gen Z)  поставя социалната отговорност за приоритет. Все повече се вижда насърчаване на доброволчеството в корпоративния свят с различни стимули като: допълнителен свободен ден, ако се участва в подобна инициатива или се опитват да вдъхновят служителите си да повярват в идеята, като не просто се налага, а се дава информация и мотивация защо бива избрана дадена кауза, това коментира Моника Симеонова, маркетинг мениджър в TimeHeroes, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Наблюдава се по-голям интерес от страна на компаниите към доброволческите инициативи, като над 100 компании се свързват с асоциацията през последната година, като най-важното е обратната връзка на служителите, каза Симеонова. Тя допълни, че се подхожда индивидуално към всяка компания в търсена на доброволческа кампания, тъй като служителите могат да искат да помогнат в различни области, включващи грижа за възрастни хора, екология, помощ за животни и др. Провежда се допитване до служителите, за да се определи какво предпочитат.

Отговорността за приобщаване на служителите към подобна кауза стои в ръцете на HR отделите, като гостът обясни, че винаги трябва да се проявява инициатива и от най-високите нива на компанията, показвайки че предприятието е отворено за социални дейности. Такъв тип дейности са важни качества на доброто лидерство на компанията, като поколението „зет“ (или Gen Z)  поставя социалната отговорност за приоритет.

„Ако една компания наистина иска да е напредничава е много важно да има това предвид и вярвам, че един наистина добър лидер вече е наясно с тези неща и се опитва по някакъв начин да се допита до служителите си и да включи такъв тип инициативи в социалната отговорна активност.“

Множеството геополитически кризи и войни накараха много хора да се чувстват сякаш нищо не зависи от тях и че катаклизмите се случват много близо до тях и изпитват страдание за живота на другите.

„Забелязахме огромна вълна от хора, които са разбрали, че единствения вариант да се спасиш е като се опиташ да помогнеш. Това се случи и след земетресенията в Турция и Сирия, също така покрай Covid забелязахме огромен интерес на включване в доброволчески инициативи на хора от всякакви възрасти. Определено това е един ключ към едно благосъстояние на обществото и на индивида.“

Гостът обясни, че все повече се вижда насърчаване на доброволчеството в корпоративния свят с различни стимули като: допълнителен свободен ден, ако се участва в подобна инициатива или се опитват да вдъхновят служителите си да повярват в идеята, като не просто се налага, а се дава информация и мотивация защо бива избрана дадена кауза.

„Не може да подхождаш към доброволчеството като към една задача, която трябва да свършиш. Това е много по-голям проект.“

Най-честите компании, предприемащи подобен тип социална дейност, са ИТ компаниите, като сферите, в които се насочват компаниите са много разнообразни. Често хората се насочват към по-екологичните каузи като почистване. Също така хората обичат и работата с деца и работата с приюти за животни.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.