Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Една трета от българите активно участват в доброволчество и дарителство

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на АЗТУЕС, "Бизнес старт", 20.01.2023 г.

13:55 | 20 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Колкото повече неправителствените организации ангажират доброволците и дарителите, толкова по-близки до хората и по-познати за тях стават, което ще има помага успешно да преодоляват кризи. Добрите практики в тази посока са тема на третото издание на Форума „Ускори успеха!“ на Фондация BCause, за което разказаха Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на АЗТУЕС, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Набирането на средства е важен приоритет за българските НПО - не само служи за осигуряване на допълнително финансиране, но и за здравите връзки с общностите, които по време на всяка криза помагат на НПО-тата да излязат по-силни", каза Баракова.

Акселераторската програма запознава НПО-тата с различни полезни инструменти и предлага обучение и работа с ментори, като дава възможност за срещи и изграждане на партньорства с други НПО-та, коментира Ангелова и разказа за последната кампания на АЗТУЕС за подобряване на училищната среда. Организацията е заложила на много силното включване на настоящи ученици.

"Ние неформално през нашата кауза и нашата работа учим младежите на дарителство, а това е изключително личен акт", каза Ангелова.

НПО-тата трябва да развиват нови канали за комуникация, но и да ги поддържат активни, ако искат да надграждат постигнатото от предишни кампании. В България се наблюдава положително развитие на местната благотворителност през последните години.

"През последните две години рангът на България в световния дарителски индекс расте; процентът българи, които редовно участват в доброволчество и дарителство също расте. За 2020-2021 г. направихме категоричен скок, като се разположихме в средата на таблицата", каза Баракова.

Отговорът на обществото на серията от кризи през 2022 г. като наводненията в България и войната в Украйна също ще има положителен ефект върху позицията на страната в индекса, добави тя.

"Има едни 30% от българите, които активно търсят каузи, изграждат връзки с организациите, информират се за тях. Появяват се повече признаци на устойчиво и редовно дарителство - само то стратегически може да подпомогне устойчиво присъствие на НПО-та в обществения живот. Иначе от проекти на проекти, финансирани оттук и оттам, организациите страдат от големи дупки при липсата на почти всякаква държавна подкрепа", каза Баракова.

На въпрос за случая с HelpKarma, Баракова коментира, че освен общия негативен ефект, ситуацията е показала значението на добрата репутация за едно благотворително НПО.

"Хората отново потърсиха причините да даряват и те не са да бъдат подмамени от маркетингови трикове. Зададоха си въпросите кои са организациите, които имат репутация и на които могат да имат доверие, и в крайна сметка тези организации можеха да изпъкнат."

В коментар за ролята на държавата в дарителската среда, Ангелова каза, че "сигурно би трябвало да бъде голяма", а Баракова пожела институциите "по-скоро да не пречат" и да се съсредоточат в насърчаването, а не в контрола на доброволчеството.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.