Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Толкова предизвикателна година за доброволците като 2022 няма в историята ни

д-р Ясен Цветков, председател на НАДРБ, в „Бизнес старт”, 05.12.2022

11:55 | 5 декември 2022
Обновен: 11:56 | 5 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Изминаващата 2022 година беше изключително динамична и натоварена година за доброволците. Толкова предизвикателна година не сме имали в историята, откакто има организирани доброволци за овладяване на бедствия в нашата страна, сподели д-р Ясен Цветков, председател на Национална асоциация на доброволците, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Започнахме с хуманитарната криза, свързана с бежанците от Украйна, впоследствие имахме природни бедствия, големи горски пожари, нямам как да подминем бедствието, свързано с наводнението на района на Карлово.

„Апогей на усещането за колектив беше денят 6 септември, когато в наводнените карловски села се събраха хиляди хора, за да помогнат. Голяма част от тях нямаха никаква представа от бедствия, но имаха огромно желание да свършат нещо полезно и го направиха”, разказа събеседникът.

По  отношение на доброволчеството за справяне с бедствията трите основни стълба са местното самоуправление, пожарните структури и доброволците. Бизнесът до момента стоеше една идея по-назад, посочи Цветков.

По думите му сътрудничеството между бизнеса и доброволческия сектор е все още доста плахо. Бяха направени първите стъпки и някои компании разпознаха нашата кауза като подходяща за своята социална отговорност.

„Надявам се да можем да работим още по-успешно с бизнеса занапред в следващите години”.

В последните няколко години доброволческата култура в страната ни се повишава.

„Радваме се на все по-масово участие, на все повече млади семейства с деца”.

Държава ако не може да помага, поне да не пречи, каза още събеседникът.

Има ли добре изградена доброволческа общност в България и необходима ли е нормативна рамка за доброволчеството в България?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.