В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Може ли президентът на САЩ да откаже защита на държава от НАТО?

Репортаж, "В развитие" 13.02.2024 г.

14:52 | 13 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Една реплика на водещия кандидат за номинация на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп разтърси НАТО и европейските съюзници. 

Бившият американски държавен глава Доналд Тръмп предизвика политическа буря по света след коментара си за НАТО. Тръмп разказа, че в миналото е заявил на европейски лидер, че ще изостави членовете на НАТО при руска инвазия, ако не са изпълнили ангажиментите си за разходите за отбрана. Изказването му поднови разговора за това какво би означавал вторият му мандат за съюзниците.

На предизборна среща в Южна Каролина в събота Тръмп заяви, че десетилетният военен съюз е бил "разбит", докато той не се появил и не принудил членовете му да "платят". Той разказа за среща с лидери на НАТО, цитирайки президент на "голяма държава".

Може ли наистина президентът на САЩ да откаже защита на член на НАТО? Ако Вашингтон не защити свой съюзник, това ще е краят на организацията, смятат анализатори.

По време на срещата в Южна Каролина Тръмп каза, че би насърчил Русия "да прави каквото си поиска" с членове на Алианса, които не си плащат. Според анализатори бившият държавен глава има предвид членовете, които не изпълняват задължението си да харчат поне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана.

Тази цел беше поставена по време на среща на министрите на отбраната през 2006 година. През 2023 година общите разходи за отбрана на САЩ достигнаха 860 млрд. долара, или почти 3,5% от БВП. 

Не са много членките на НАТО, които изпълняват това условие. Общо са около 10 от 31. Но дали американският президент има силата да откаже активирането на чл. 5, на който всъщност лежи цялостната концепция за колективна защита на Запада?  Като върховен главнокомандващ американският президент действително е този, който решава дали и къде американските войници да влязат в битка, включително и за защита на САЩ.

САЩ са ключов член на НАТО - те харчат най-много от всички за отбрана, но също така и споделят разузнавателна информация, организират ракетен щит и осигуряват оборудване за отбрана. НАТО няма собствена армия, а координира армиите на своите членове - по традиция това е възложено на американските военни. Политическото ръководство - генералният секретар например, пък е избор на Европа.

Реакцията от Стария континент не закъсня. Няма друга алтернатива на партньорството между Европа, НАТО и САЩ за борба с нарастващите рискове пред сигурността, заяви полският премиер Доналд Туск в понеделник, докато опасенията за оттегляне на Вашингтон от общите договорки растат.

Туск пристигна в Париж като част от обиколка, която включва и посещение на Берлин в търсене на по-близки отношения с двете най-големи сила в Европа, докато войната в Украйна навлиза в третата си година, а Европа следи за възможността Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом.