Американски сенатори заплашиха Орбан с акта "Магнитски" заради Украйна и НАТО

Търпението на САЩ се изчерпва заради бездействието на Унгария за приемането на Швеция в НАТО

15:09 | 2 февруари 2024
Автор: Золтан Симон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Висш депутат от САЩ нарече унгарския премиер Виктор Орбан „най-малко надеждния“ съюзник на НАТО и повдигна перспективата за налагане на санкции, разкривайки нарастващото недоволство от източноевропейския лидер.

Сенатор Бен Кардин, демократ, който е председател на комисията по външни отношения, осъди забавянето на Орбан - до четвъртък - на финансирането от Европейския съюз за Украйна и неуспеха да одобри присъединяването на Швеция към Организацията на Северноатлантическия пакт. Белият дом трябва да прецени дали да не изполва механизмите за санкции, насочени срещу корупцията, и да обмисли премахването на Унгария от програмата на САЩ за премахване на визите, каза той.

Други двама сенатори – демократът Жан Шахин и републиканецът Том Тилис – казаха, че Орбан рискува „невъзвратимо да навреди“ на отношенията на Унгария със САЩ и НАТО, ако не предприеме действия за приемането на Швеция във военния съюз.

Порицанието от Вашингтон идва след европейското разочарование от Орбан, който постави под съмнение ангажимента на Запада да защити Украйна срещу нахлуването на Русия и поддържаше връзките на Будапеща с Москва. Тази седмица той се поддаде на натиска на ЕС, след като блокира седмици наред плана на блока за 50 милиарда евро финансова помощ за Киев.

Орбан „отново показа, че е най-малко надеждният член на НАТО, в допълнение към ненужното забавяне до днес на усилията на Европейския съюз да предостави така необходимата икономическа помощ на Украйна“, каза Кардин в изявление от четвъртък. САЩ трябва да обмислят прилагането на глобалния закон "Магнитски", който позволява на САЩ да санкционират чуждестранни служители за корупция и нарушения на човешките права, каза той.

„Търпението се изчерпва“

Унгарският лидер, явен поддръжник на бившия президент Доналд Тръмп, който критикува президента Джо Байдън, се прицели в това, което той нарече неправомерно влияние на САЩ в 27-членния блок.

„Американският натиск става все по-голям и по-голям върху страните, където САЩ могат да упражняват такъв натиск“ в рамките на ЕС, каза Орбан в интервю за държавно радио рано в петък. „Често имам чувството, че те следват американските, а не европейските интереси с някои решения“, добави той, имайки предвид някои от партньорите на Унгария в ЕС.

И тримата сенатори оспориха досегашния отказ на Унгария да ратифицира членството на Швеция в НАТО. Шахин и Тилис, съпредседатели на групата на наблюдателите на НАТО в Сената, заявиха в съвместно изявление, че „както времето, така и търпението се изчерпват“ с бездействието на Унгария.

Орбан даде знак, че унгарският парламент ще пристъпи към ратификация, но първо искаше да приеме шведския премиер Улф Кристерсон в Будапеща. Двамата лидери имаха кратка среща в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, където скандинавският лидер учтиво отхвърли поканата, като каза, че ще направи пътуването след ратификацията.

Унгарските опозиционни партии свикаха специална сесия на парламента в понеделник за ратификацията, която беше отложена в законодателния орган повече от година. Орбан отдаде забавянето на собствените си депутати, които имат супермнозинство в камарата и почти винаги гласуват в блок в партията Фидес, която е строго контролирана от премиера.

Членовете на управляващата партия, включително председателят на парламента, отбелязаха, че не бързат да предприемат действия по отношение на Швеция, което означава, че камарата вероятно ще даде подкрепата си най-рано на 26 февруари, когато депутатите се съберат отново след зимната си ваканция.