Орбан отстъпи: ЕС излиза от задънената улица по въпроса със средствата за Украйна

Като част от споразумението държавите членки се споразумяха да обсъждат прилагането на пакета за помощ за Украйна всяка година

17:15 | 1 февруари 2024
Обновен: 17:15 | 1 февруари 2024
Автор: Алберто Нардели,Жан Братник,Елен Милиган
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение, след като унгарският министър-председател Виктор Орбан отстъпи пред исканията им да оттегли ветото си върху пакета за финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро. Форинтът се върна към по-ранния си спад след новината.

"По този начин се фиксира стабилно, дългосрочно и предвидимо финансиране за Украйна", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел при обявяването на сделката в публикация в социалната медийна платформа X в четвъртък.

Като част от споразумението държавите членки се споразумяха да обсъждат прилагането на пакета за помощ за Украйна всяка година, а "ако е необходимо", Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, може да бъде помолена да предложи преразглеждане след две години, според проектодокумент, видян от Bloomberg News. Искането на унгарския лидер за налагане на вето беше отхвърлено.

Споразумението беше спасено по време на сутрешна среща на Орбан с канцлера Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския министър-председател Джорджия Мелони, според запознати със срещата. Лидерите на извънредната среща на върха - някои от които обвиниха Орбан в "изнудване" - се бяха подготвили за задънена улица, след като седмици на преговори не дадоха резултат.

Моментът е от решаващо значение за Украйна, която предупреди, че хазната ѝ се изпразва, тъй като изпитва недостиг на оръжия, за да отблъсне руската военна кампания. Киев все още очаква помощ от САЩ в размер на 61 млрд. долара, която предстои да бъде подкрепена от Конгреса.

"Договорихме механизъм за преглед, който гарантира, че парите ще бъдат използвани рационално", заяви Орбан във видеоклип във Facebook след постигането на споразумението. Той също така приветства положителната реакция на пазара на сделката.

Пробивът в четвъртък предотврати неприятно разделение в ЕС, като потуши нарастващите опасения, че западната подкрепа за Киев се разпада. Това е и значителен стимул за украинския президент Володимир Зеленски. Неуспехът щеше да нанесе тежък удар на Киев и да подхрани съмненията относно ангажираността на съюзниците му, особено след като помощта от САЩ е спряна в Конгреса.

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал приветства споразумението, като заяви, че ЕС е показал "солидарност и единство".

Унгарският форинт поскъпна с 0,2% спрямо еврото, като обърна спада си от началото на сесията. Валутните стратези погледнаха към срещата на върха като към отправна точка за прогнозите си, след като напрежението с ЕС предизвика разпродажба на унгарската валута миналата седмица.

Споразумението зависеше от Орбан, който разгневи партньорите си в 27-членния блок, като блокира стълб от европейската стратегия за сигурност, насочен към сдържане на руския президент Владимир Путин. Лидерите на ЕС положиха малко усилия, за да скрият разочарованието си от 60-годишния унгарски лидер.

"Виктор определено иска да е в центъра на вниманието всеки път, когато сме тук, но това не бива да е така", заяви по-рано в четвъртък пред репортери министър-председателят на Естония Кая Калас. "Не искам да използвам думата "изнудване", но не знам по-добра дума".


Войната в Украйна: контролираните зони

Запасите от оръжия на Украйна намаляват, докато руската инвазия навлиза в трета година. Репортажите от фронтовата линия сочат, че Украйна се бори да удържи руските сили, а между Володимир Зеленски и неговия главнокомандващ Валерий Залужний е избухнал грозен спор, който засилва усещането за криза в Киев.

Тази седмица украинският министър на отбраната Рустем Умеров отправи остро предупреждение към колегите си от ЕС, че силите на страната му вече са превъзхождани от руснаците в съотношение три към едно. В писмо, видяно от Bloomberg, той допълва, че Киев се нуждае от поне 6000 артилерийски снаряда дневно, но не е в състояние да изстреля повече от 2000 снаряда по 1500-километровия фронт.

Решението на Орбан да се откаже от искането за вето дойде след засилване на натиска, включително по отношение на кандидатурата на Швеция за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор, където Унгария е единственият член на военния съюз. Орбан може да се срещне с шведския министър-председател Улф Кристерсон в рамките на срещата, тъй като НАТО се стреми да придвижи напред кандидатурата за присъединяване. 

ЕС все още задържа две трети от над 30 млрд. евро от европейското финансиране за Унгария поради опасения, свързани с върховенството на закона и подкупите. Продължаващите обструкции също така заплашват да застрашат ротационното председателство на Унгария на ЕС от юли и потенциално да провалят дневния ред на блока през втората половина на годината.


Раздробената подкрепа на Европа за Украйна/ Най-големите държави в ЕС изостават от балтийските страни като дял от икономиките си

Към напрегнатата атмосфера в рамките на срещата на върха на ЕС се прибавят и протестите на земеделските производители, които организираха демонстрация наблизо - центърът на Брюксел беше пълен с трактори, паркирани в близост до институциите на ЕС - в знак на протест срещу зелените политики на блока и мерките за либерализиране на търговията.

Някои от протестите, които се разпространиха в цяла Европа през последните месеци, бяха подкрепени от организации, свързани с Орбан.