Американската демокрация е "болна", а изказванията на Тръмп за НАТО - "безразсъдни"

ЕС и Белия дом: Изказванията на Тръмп, че ще насърчи Путин да нападне членки на НАТО, са "безразсъдни" и "ужасяващи"

18:00 | 11 февруари 2024
Автор: Шамим Адам
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският комисар Тиери Бретон заяви пред телевизия LCI, че Европа все още ще може да работи със САЩ, ако Тръмп бъде избран, но че американската демокрация е "болна". "Ние в Европа не можем да правим лупинги на всеки четири години в зависимост от резултатите от тези или онези избори". "Безразсъдните изявления" относно сигурността и солидарността на НАТО обслужват единствено интересите на руския президент Владимир Путин. 

Белият дом разкритикува твърдението на Доналд Тръмп, че докато е бил президент, е казал на лидерите на НАТО, че ще насърчи Русия да нападне членове на алианса, които не изпълняват ангажиментите си в областта на отбраната.

По време на предизборен митинг в Южна Каролина в събота Тръмп заяви, че Организацията на Северноатлантическия договор е била "разбита", докато той не се появи и не принуди членовете да "си плащат". Когато европейски лидер на неуточнена среща на НАТО попитал дали САЩ ще ги защитят, ако те не изпълняват задълженията си, Тръмп казал, че в отговор ще каже на Русия да прави "каквото си иска" с тези, които не изпълняват ангажиментите си.

Много от страните членки не изпълняват поетия през 2014 г. ангажимент да инвестират 2 % от брутния вътрешен продукт в отбрана. По време на мандата си Тръмп многократно настояваше държавите членки да увеличат бюджетите си за отбрана и ги критикуваше за това, което той наричаше безплатно използване на военната мощ на САЩ. Понякога той дори поставяше под въпрос стойността на оставането в НАТО.

Отговорът на администрацията на Байдън беше бърз. "Насърчаването на инвазиите на най-близките ни съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и откачено - и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и икономиката ни у дома", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в изявление. "Благодарение на опитното ръководство на президента Байдън НАТО сега е най-голямата и най-жизненоважна организация, която някога е била."

Сред официалните лица от членовете на НАТО, особено в Европа, съществува загриженост, че Тръмп може да се върне в Белия дом. Той бързо се приближава към републиканската номинация след победите в Айова, Ню Хемпшир и на събранието в Невада. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в публикация в X, преди това Twitter, че "безразсъдните изявления" относно сигурността и солидарността на НАТО обслужват единствено интересите на руския президент Владимир Путин. 

Европейският комисар Тиери Бретон заяви пред телевизия LCI, че Европа все още ще може да се справя със САЩ, ако Тръмп бъде избран, но че американската демокрация е "болна". "Ние в Европа не можем да правим лупинги на всеки четири години в зависимост от резултатите от тези или онези избори", добави той.

"Трансатлантическият алианс е в основата на сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години. Безразсъдните изявления относно сигурността на НАТО и солидарността по чл. 5 служат единствено на интересите на Путин. Те не водят до повече сигурност или мир в света", написа Шарл Мишел днес, 11 февруари 2024 г.

Тръмп вече е показал, че "цени близостта си с Путин повече, отколкото с демократичните трансатлантически партньори, и съответно е готов да пренебрегне международните задължения", заяви в неделя Омид Нурипур, съпредседател на германската партия на Зелените и част от управляващата коалиция, цитиран от медийната група Funke.  "Един за всички и всички за един". Това кредо на НАТО осигурява безопасността на повече от 950 милиона души - от Анкоридж до Ерзурум". 

В събота Тръмп заяви, че войната на Русия в Украйна трябва да бъде прекратена, и отново изрази неодобрението си за изпращането на повече помощи в чужбина, докато Сенатът се опитва да придвижи напред пакета за осигуряване на спешно финансиране за Украйна и Израел.

"Трябва да приключим тази война и аз ще го уредя", заяви Тръмп на митинг. 

Той нарече украинския президент Володимир Зеленски "най-великият търговец в историята" и се опита да намекне, че САЩ може да останат "без стотици милиарди долари", ако Украйна сключи сделка с Русия - която нахлу в страната преди две години - и "изведнъж не искат повече да се занимават с нас". 

Възможното завръщане на Тръмп в Белия дом става все по-важен фактор във войната на Украйна за възвръщане на окупираните от Русия територии, след като контраофанзивата се провали, Зеленски се скара с висшия си военен командир, а американската военна помощ заседна в Конгреса. Този месец Зеленски заяви: "Искам да вярвам и да се надявам", че политическите промени в САЩ няма да означават край на помощта за Украйна.