В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Перфектната буря удари продажбите на Tesla в Южна Корея

Репортаж, "В развитие", 13.02.2024 г.

09:51 | 13 февруари 2024
Обновен: 09:53 | 13 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

Компанията Тесла е продала само една кола в Южна Корея през януари. Това е най-слабият месец за компанията в страната от юли 2022 г. Тогава за месец не беше продаден нито един електромобил на марката в страната.

За това има няколко причини. Сред тях са спецификации, притеснения за безопасност, високи цени и липса на оборудване за зареждане. В това време се очаква южнокорейското правителство да обяви субсидии за електромобили, съобщава Bloomberg.

Това се определя като перфектната буря, довела до тази Тесла да продаде само един автомобил от модела Y ​​SUV. За последната година този модел успя да продаде 13885 коли в страната през последната година. Това става на пазар с 52 милиона граждани.

Оказва се, че и близо 90% от зарядните станции в страната са оборудвани с бавни устройства.

В самата страна се наблюдава и спада в ентусиазма относно сферата. През януари в Южна Корея има спад с 80% от регистрираните нови електромобили в Южна Корея в сравнение с декември.

Експертите обясняват, че много ранни потребители вече са закупили електромобили, докато потребителите от масовия пазар нямат намерение да купувате подобни, в допълнение към опасните модели относно качеството и връзките с Китай.

Обяснява се, че много южнокорейци, които харесват Тесла, вече са придобили подобен автомобил. Други обаче са разочаровани, след като са разбирали, че много от моделите на марката в страната се произвеждат в Китай. Има планове на южнокорейското правителство за намаляване на субсидиите за електромобили с китайски батерии.

Много потребители се използват и относно сигурността на батериите. От Тесла не са коментирани веднага резултатите. Техен говорител все пак обяснява, че продажбите на компанията в Южна Корея през януари обичайно са ниски, като потребителите очакват и новите решения на правителството за субсидии.

Това е поредица от серия проблеми за компанията, която се опитва да се справи с неубедителния старт на годината. Това състояние след пауза на производството във фабриката в Германия и сериозно падна на акциите през първите седмици на годината.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.