В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Филм разказва за български отбор в германските автомобилни серии GT-4

Димо Петков, режисьор, "В развитие" 29.09.2023

17:45 | 29 септември 2023
Обновен: 17:54 | 29 септември 2023
Автор: Георги Месробович

"Първата обиколка" е първият български документален филм за автомобилните спортове. Лентата проследява състезателния и личния път на екипа на българския отбор Overdrive. Двама души от екипа са на 18-годишна възраст, когато филмът бива заснет, това разказа Димо Петков, режисьор, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Започват да се появят все повече филмови продукции за автомобилния спорт, който е един от най-големите спортни сектори в днешно време, сподели Петков. Режисьорът започва работа по филма "Първата обиколка" през 2021 г., който разказва историята на Overdrive, първият български отбор състезаващ се в автомобилни серии в Германия – GT4.

Снимките започват през март месец на 2021 г. Режисьорът започва да пътува с отбора от първото им състезание. Това е ново както за него, тъй като до сега се е занимавал социална документалистика и социално кино, така и за отбора, на който това е първото участие на голям форум.

Трудностите при снимането са свързани както със снимачния процес, така и със организационните въпроси. На пистата има строги правила къде може да се стои и снима, а организационните пречки са свързани с логистиката между състезанията, тъй като те биват провеждани в различни градове, което създава разходи за транспорт, места за настаняване и пропуски за събитията, казва Петков.

Моторният спорт се съчетава много добре с документалистиката, обясни гостът. Това се дължи на динамиката на спорта, която означава че „всяка една секунда нещо се случва“ както на пистата, така и извън нея, допълни той. Тези неща помагат на историята да бъде разказана.

Филмът въпреки автомобилно насочен, разказва историята и на всеки член на отбора индивидуално. Примери за това са: Стефан и Павел главните пилоти в отбора. За Стефан, който е на 18-годишна възраст при старта на снимките, филмът показва баланса му между училище, състезания и живота му у дома. Друг пример е Боби, който е на същата възраст като Стефан, е главен инженер на отбора.

Днес той работи за F1. Това е пример за младите хора, които имат желание да се занимават и да се развиват в автомобилния спорт. Филмът иска да предаде посланието, че един отбор, полагайки много труд, може да постигне мечтите си, разказа режисьорът. „Когато те(отборът) започваха, никой не вярваше, че ще стигнат до такова ниво и ще постигнат такива резултати.“

„Филмът и постиженията на Overdrive са повод за гордост.“

Гостът смята, че филмът може да мотивира зрителите и се надява бързото и опасно шофиране в България да се „успокой“ и се надява филмът да не бъде приет погрешно. Автомобилните състезания се извършват на подсигурени и специализирани за това места, допълни той. България има само една писта за моторни спортове, а гостът се надява филма да остави следа и да бъде създадена нова такава.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.