В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Разследването на ЕК може да доведе до по-високи мита за китайски автомобили

Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика в предаването "В развитие" 21.09.2023

16:41 | 21 септември 2023
Обновен: 17:21 | 21 септември 2023
Автор: Георги Месробович

Европейската комисия (ЕК) започна разследване на субсидията, която Китай предоставя на местните производители на електромобили. Комисията разполага с 9 месеца да завърши разследването си от момента на задействане на процедурата. Това може да доведе до вдигане на митата за внос на автомобили от Китай, а от посещението на Ким Чен-ун в Русия и двете страни извличат ползи, това коментира Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Според госта е трудно да се даде категоричен отговор за това дали има основи за подобно разследване. Тя припомни, че подобна ситуация се разви и през 2013 г., когато ЕС предприе антидъмпингова процедура за соларните панели. Разликата е, че в момента разследването е за субсидиите зад производството на автомобилите.

ЕК разполага с 9 месеца от момента на започване на процедурата за провеждане на разследването. След което трябва да преценят дали има нужда от въвеждане на временни мита, а до 13-тия месец митата трябва да бъдат окончателно фиксирани.
 

„Практиката показва, че обикновено това би довело до увеличаване на митата от порядъка на 10% и 20%“.

В момента митата за внос на автомобили от Китай са около 10%, което е значително по-ниско от митата в други пазари като този в САЩ и Япония.

Друг подход на ЕК може да бъде подкрепата за местните производители. Като засили европейската екосистема на континента. Гостът обясни, че при ситуацията в момента за европейските производители е по-изгодно да установят фабрики в Китай и от там да бъдат внасяни продукти за Европа.

„Той е най-геополитическия казус, който до сега сме виждали в историята на тези търговски спорове“

Интересна е ситуацията на Германия в този казус, защото германските автопроизводители са едни от най-засегнатите от китайската конкуренция, но производствата им и експозицията на китайските пазари е много голяма и те се опасяват от ответни действия на Китай. Това е предпоставка за предпазливостта на страната към казуса, обясни Трифонова.

Ситуацията ще бъде в центъра на внимание с предстоящата среща на високо равнище между ЕС и Китай на 25 септември.

Основна тема в момента на сцената на международните отношения е посещението на Ким Чен-ун в Русия. Анализаторът смята, че и двете страни извличат ползи от тази среща. За Путин ползата е, че показва на международната сцена, че има партньори на които може да разчита след натиска на Запада. За лидера на Северна Корея основните ползи са събиране на легитимност за неговия режим и показване на възможността на страната му да играе в международната политика, заяви гостът.

Обектът на преговори бе нуждата на Русия от муниции за войната в Украйна и нуждата от модернизиране на армията на Северна Корея.
В азиатско тихоокеанския регион страни като: Япония и Южна Корея реагираха остро на тази среща, смята гостът:

„Защото една такава среща разбира се буди притеснение, че Северна Корея ще получи подкрепа и допълнително развитие на своята ядрена програма и амбициите си за производство, което би застрашило естествено сигурността в региона“

Според Трифонова, тази среща ще привлече внимание на международната сцена, но този ефект ще е краткотраен.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.