В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Hyundai и Kia влизат в ценовата война на автомобилите с отстъпки в Южна Корея

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 26.09.2023 година

16:40 | 26 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Hyundai Motor Co. и Kia Corp. планират да намалят цените на някои електромобили, тъй като южнокорейското правителство разшири субсидиите в опит да стимулира намаляващото търсене на екологично чисти автомобили. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Отстъпките, които влизат в сила от следващия месец, ще продължат до края на 2023 г., за да могат да се възползват от временното разширяване на правителствените субсидии.

Търсенето на електромобили, които по принцип са по-скъпи от автомобилите с бензинови двигатели, се забави в Южна Корея тази година на фона на забавения икономически растеж, заяви ръководител на Института за конвергентни автомобилни технологии.

Последните съкращения могат да засилят разрастващата се ценова война на автомобилния пазар в страната, който е доминиран именно от Hyundai и Kia. Tesla Inc. започна конкуренцията в района, когато през юли започна да продава своя Model Y за 44 000 долара.

Съкращенията могат да допринесат за засилване на напрежението в световен мащаб по отношение на цените на електрическите превозни средства. Програмата ще направи някои автомобили с една трета по-евтини в Южна Корея, отколкото в други страни. Броят на продадените електромобили в Корея през първите осем месеца на годината е спаднал до 67 654 от 71 744 година по-рано, съобщи Министерството на околната среда, посочвайки спада като причина за повишаването на субсидиите.

Повече за търговската война между ЕС и Китай и ще присъства ли китайският лидер Си Дзинпин на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.