Калениус от Mercedes-Benz за субсидиите на Китай

Ола Калениус, директор на Mercedes-Benz

15:00 | 23 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Сега за телевизионната и радио аудитория на Bloomberg включваме един прекрасен разговор с Ола Калениус, директорът на Mercedes-Benz. Включваме го от Ню Йорк, заедно с Мат Милър от Bloomberg. Благодаря, че ни отделихте време. Една тема, за която говорим в последните няколко дни е Китай. Опитваме се да разберем дали Европа ще открие огън по Китай, който може да засегне Mercedes-Benz. Говори се за мита, за търговски войни в автоиндустрията и за електромобилите. Тревожите ли се?

Радвам се да сме заедно тази сутрин. Не, не се тревожим. Имаме много силен бизнес в Китай, който се разрасна значително в последните 10г.

Продължаваме да инвестираме в Китай, за да предложим продукта, който очакват от нас китайските потребители.

В подобни дискусии е важно да не се забравя кое ни направи толкова успешни в последните 10г. Отварянето на пазарите. Свободната търговия. Свободната конкуренция. Но и равнопоставеността.

Докато всички рамки са налице, за да можем да правим спокойно бизнес, не се тревожим.

Но Европа разследва вноса на китайски коли. Не очаквате ли Пекин да реагира с контра мерки?

Ще видим какво ще стане и как ще се развият нещата. Обичаме да припомняме, че отворените пазари водят ръста и създаването на благосъстояние.

Всъщност ако се върнем към историята на нашата компания, на Готлиб Даймлер му отне над 15 години да разбере, че Германия не е единствения привлекателен пазар на света. Ние сме в САЩ от повече от 120г.

След като компанията излезе на световните пазари и след като конкуренцията стана глобална, съвсем естествено се появиха японските компании в САЩ през 80-те и 90-те, след това и корейските. Сега идва и Tesla и навлизаме в ерата на електрификацията.

Нека държим пазарите отворени. Нека пазарните участници се справят сами.