ЕС предлага правила, които позволяват на Германия да използва е-горива за автомобили

Използването на конвенционални биогорива, които се получават от земеделски култури, няма да бъде разрешено

19:10 | 25 септември 2023
Автор: Джон Айнгер, Катарина Роскопф
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия оглави продължилия няколко месеца кръстоносен поход за удължаване на срока на използване на двигателите с вътрешно горене в рамките на плановете на Европейския съюз в областта на климата чрез използването на т.нар. е-горива (синтетични горива). Сега блокът е на път да въведе правила, за да реши как това ще се случи на практика.

Новите правила на Европейската комисия ще гарантират, че автомобилите, които се движат с е-горива - произведени с помощта на уловен CO2 и електричество от възобновяеми източници - няма да отделят нови парникови газове в атмосферата, според проект, видян от Bloomberg. Производителите на автомобили ще трябва да гарантират, че превозните средства могат да различават синтетичните горива от конвенционалните, за да не се допускат измами.

Проектоправилата са изготвени в момент, когато Германия, в която се намират Volkswagen AG, Mercedes-Benz Group и други големи автомобилни производители, настоява да гарантира, че новите автомобили с двигатели с вътрешно горене ще могат да се движат по пътищата след 2035 г. - крайната дата на ЕС, до която превозните средства не трябва да отделят емисии, за да може континентът да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. Използването на такова гориво, което ще бъде скъпо, вероятно ще остане ограничено до автомобилите от висок клас.

Германия се провали с включването на е-горивата в понеделник, когато членовете на ЕС се споразумяха за обща позиция относно правилата за емисии, различни от тези на CO2, известни като Евро 7. Страните смекчиха предложенията на Комисията относно ограниченията на емисиите от ауспусите, като окончателният вид на правилата все още подлежи на преговори с парламента.

"Водим интензивни преговори", заяви Свен Гиголд, държавен секретар във Федералното министерство на икономиката и действията в областта на климата на Германия, в рамките на срещата на министрите на промишлеността в Брюксел. "Нуждаем се от правна сигурност."

Използването на конвенционални биогорива, които се получават от земеделски култури, няма да бъде разрешено.

Проектът се появява на фона на опасенията за отстъпление от ангажиментите в областта на климата и околната среда в Европа, след като Обединеното кралство отложи собствената си забрана за автомобили с двигатели с вътрешно горене с пет години до 2035 г. ЕС също се сблъсква с нарастваща загриженост относно темпото на своя преход, но досега успя да приеме всички елементи на своето знаково екологично споразумение.

Ето какво ще предложи Комисията според проекта:

  • Неутралните по отношение на CO2 горива с небиологичен произход ще трябва да постигат намаление на емисиите на парникови газове с поне 100%.
  • Производителите ще трябва да гарантират, че всички превозни средства, използващи такива горива, са оборудвани с "монитор за зареждане" и "система за стимулиране на зареждането", така че да не могат да се движат с други видове горива
  • Производителите ще трябва да гарантират, че тези системи са защитени от манипулации през целия експлоатационен период на превозното средство
  • Ако двигателят е зареден с гориво, което не е неутрално по отношение на CO2, автомобилът няма да може да се стартира
  • Автомобилите ще бъдат подлагани на проверки за съответствие, за да се провери функционирането на системата