В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Икономиката на Великобритания изпревари Германия и Франция

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 29.09.2023 година

15:15 | 29 септември 2023
Обновен: 15:36 | 29 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новите данни сочат, че икономиката на Обединеното кралство е по-стабилна, отколкото се смяташе досега. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Възходящата ревизия, обявена от Националният статистически институт в петък, означава, че Великобритания вече не изостава в сравнение с другите големи индустриални държави във възстановяването от пандемията. Германия и Франция сега са на дъното на класацията, а Обединеното кралство е на трето-предпоследно място.


Великобритания се възстановява от Ковид по-бързо от Франция и Германия 

През второто тримесечие икономиката на Обединеното кралство е била с 2% по-силна, отколкото се оценяваше преди. Германия е само с 0,2% по-развита от нивата преди пандемията, а Франция - с 1,7%.

Само през второто тримесечие икономиката на острова нарасна с 0,2%, без да се променя предишната оценка, тъй като активността беше забавена от широко разпространените стачки в публичния сектор. Реалният разполагаем доход на глава от населението нарасна с 1,2%. Коефициентът на спестяване се повиши от 7,9% на 9,1%.

Повече за движението на цените на петрола и настроенията на потребителите в САЩ може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да видите тук.