В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Изходът от италианския референдум няма да засегне търговските отношения с България

Председателят на Италианската търговска камара Марко Монтеки, В развитие, 30.11.2016

12:40 | 30 ноември 2016
Автор: Севделина Илиева
Председателят на Италианската търговска камара Марко Монтеки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Председателят на Италианската търговска камара Марко Монтеки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какъвто и да е изходът от референдума в Италия, той няма да се отрази на търговските й взаимоотношения с България, както и с другите страни. Това коментира председателят на Италианската търговска камара Марко Монтеки в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него много от италианците няма да гласуват спрямо това, което е заложено в самия референдум, а ще дадат директен вот към управлението на Матео Ренци. По думите му доверието в министър-председателя не е изгубено и поне половината от гражданите го подкрепят. "Страната има нужда от реформи и една голяма част от Италия разбира това".

Монтеки подчерта, че движение като Пет звезди не е добра алтернатива на сегашното правителство и създава неравенство в страната. 

Според него прогнозите за напускане на ЕС са нереалистични, тъй като Италия е един от основателите на блока и излизането означава да се откаже от поредица ценности, за които се е борила. 

"България наистина има огромен потенциал за привличане на чуждестранни инвеститори", обяви Монтеки, като допълни, че това се дължи основно на три фактора - ниските данъци, евтината работна ръка и ниската цена на енергията. Въпреки това обаче са необходими редица реформи в съдебната и административната системи, за да може инвеститорите да бъдат задържани. 

Вижте целия разговор във видеото: