В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българският бизнес не отстъпва на западния по внедрени дигитални решения

Радослав Вангелов, изпълнителен директор на SoftOne, „В развитие”, 28.07.2023

17:25 | 28 юли 2023
Обновен: 09:53 | 1 август 2023
Автор: Зорница Крушарска

Българските фирми се насочват все повече към автоматизация, защото тя дава възможност все повече процеси да бъдат поети от системите и все повече време да бъде освободено на хората за реалната дейност, която извършват ежедневно. Българският пазар постепенно настига западните пазари и все повече компании разчитат на облачни технологии, коментира Радослав Вангелов, изпълнителен директор на SoftOne, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Ако в Европа процентът на компании, които използват подобен тип решения, върви между 22 и 25, то в България е малко над 20% и не сме далеч от достигането на западния свят, допълни Вангелов.

„Независимо дали се оперира на пазар, където вече има усещане за липса на кадри, какъвто е нашият и където автоматизацията е просто належаща необходимост или пазар, който е с малко по-различна законова уредба и там също се изисква автоматизация, за да могат чисто финансово компаниите да отговорят на нуждите, които са наложени от държавните структури, то автоматизацията дава добавена стойност на бизнеса, за да може той да работи по-бързо, да измисля нови начини за продажба и реализация на своите продукти или услуги”, подчерта събеседникът.

Последните тенденции по отношение на подобни решения включват вградени инструменти за автоматизация на бизнес процеси, възможности за все по-мобилна работа на служителите, управление на мобилните екипи, обясни Вангелов.

По думите му страхът към новите технологии от страна на бизнеса е все по-малък, все повече компании ги възприемат, а това дава увереност на останалите да направят тази стъпка и да се трансформират дигитално.

„Вече се търси цялостна архитектура от решения, която да обхване целия бизнес на организацията. Ако до момента сме имали разпределена архитектура от няколко системи в една компания, сега идеята е преминаването към цялостна система в компанията, която да обхване всички аспекти на този бизнес и интеграцията му с външните канали за продажби и реализация на продукцията”, сподели събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.