В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Студентите в България предпочитат 20-часова работна седмица

Доц. Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на Кариерния център на СУ, "В развитие",19.06.2023 г.

17:30 | 19 юни 2023
Обновен: 09:24 | 21 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

Възможностите за почасова работа и непълна работна седмица, която е гъвкава спрямо учебния график са сред приоритетите на студентите в България. Живеем в динамична среда и е важно за младите да инвестират в образованието си, но също така паралелно с това да се трупа практически опит и знания. Това коментира доц. Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на Кариерния център на СУ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Непълната работна седмица – 15 до 20 часова работна седмица, съчетана с графика от семестър за семестър на студентите е нещото, което се търси най-много в момента.“

Кариерните събития, които се състояха през изминалия месец, протекоха с много голям интерес, както от страна на работодателите, така и от страна на младите хора в страната. На събитието в София взеха участие 46 водещи за страната работодатели, което за размерите на факултета е истински успех. В събитията взеха участие студенти, ученици, младежи, а партньори на събитието бяха ISIC България.

Ползите от едно такова събитие са много разнообразни като най-пряката полза е набиране на ресурс за компаниите. В момента студентите на Стопанският факултет са изключително търсени на пазара на труда. Едно такова събитие осигурява достъпа на работодателите до студентите. Друга полза от кариерните събития е популяризирането на различни кариерни пътеки и създаване на осъзнатост по отношение на работодателския бранд. В днешно време младите хора разполагат с голям избор – пред тях има различни кариерни пътеки и в крайна сметка осъзнатостта къде могат да работят и какви позиции се предлагат е много важна, за да вземат информирано решение.

В рамките на тазгодишното събитие, участието на работодателите ставаше чрез регистрация. Със събраните такси от участия, се учреди стипендиантски фонд, които цели да даде възможност на един ученик от търговската гимназия от Бургас да учи в Стопанския факултет. Размера на стипендията е достатъчно голям, за да покрие семестриалните такси за обучение в платен режим. По този начин се дава един добър пример и подкрепа за младите хора по още един възможен начин, посочи Богданова. 

Стопанският факултет наскоро получи акредитация от международната асоциация на MBA училищата.

„Признанието, което получихме означава, че обучението в рамките на нашите програми е с най-високо качество – на световно ниво. Едва 2% от бизнес училищата по целия свят са държатели на такъв вид акредитация, говори само за себе си.“

Повече за кариерното развитие в България и желанията на младите хора можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да намерите тук.