Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Образованието е фундамент на културата, а у нас то има нужда от нови приоритети

Георги Томов, писател, ''Бизнес старт'' , 24.05.2023 г.

13:45 | 24 май 2023
Обновен: 15:01 | 24 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Убеден съм, че изкуственият интелект може да създаде каквото реши и то ще бъде много по-добро, ще достигне и до повече хора, защото той не само знае какво ги вълнува в момента, но и чисто психологически е наясно кои струни да натисне. При всички положения на полето на творчеството той ще бъде по-добър от отделния човек, така че съревнование е безсмислено. Това каза писателят Георги Томов, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Томов споделя вълнението си по темата за AI. Самият той слуша музика, сътворена от изкуствения интелект и твърди, че не може да бъде доказано дали тя  е била написана от човек или машина. Той е убеден, че по отношение на творчество изкуственият интелект може да създаде каквото поиска и произведението ще бъде по-добро от това на обикновения човек, но това което притеснява писателя е намесата на AI в бизнес, икономическата и военната сфера.

''Ние не можем да оценим начина, по който мисли изкуственият интелект, той няма нищо общо с човешкия!''

Георги Томов говори за трудностите на това да бъдеш писател и нещата, които човек трябва да преодолее. Той смята, че в днешно време читателите отсяват литературата на принципа кое им харесва и кое не и именно затова съществуват професионалисти, които да отсяват качествената литература.

''Човек трябва да е искрен, да подхожда открито към темите, за които пише. Аз късно започнах да пиша литература, но за мен е голямо удоволствие." 

Според Томов, когато говорим за културата у нас и нейното развитие трябва да си даваме сметка, че образованието е от фундаментално значение, а то е изправено пред множество предизвикателства, които за да преодолеем, е необходимо като структура да бъдем реорганизирани и да пренаредим приоритетите си.

''Можем да говорим за културата, но не трябва да пропускаме образованието и там има много неща, които трябва да бъдат оправени особено в светлината на новия ден , новите предизвикателства и всички нови вълни от изкуствен интелект.''

В интервюто писателят говори и за пренаселения с книги пазар. Според него ако погледнем процентно колко са били добрите заглавия по времето на социализма, ще установим, че са много повече тъй като тогава се е превеждало най-доброто от света. Докато в наши дни има много преведена и българска литература и не може всичко да бъде с ''върховно качество''.

''В света на литературата вече се пише по друг начин. Например една книга, за да стане бестселър трябва предварително да бъде добре рекламирана и да има договор за филмиране. Филмовите компании са тези, които отпускат необходимите средства, за да се превърне книгата в бестселър. Литературният свят не може да генерира тези приходи, които да се борят с необходимите средства за реклама и внимание на читателите, което обаче се отразява на качеството на писаните романи и аз забелязвам в последно време американски автори, които пишат книгите си като подготовка за сценарий.''

Още по темата може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.