В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Заражда ли се глобална съпротива срещу влиянието на щатския долар?

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 02.06.2023 г.

17:22 | 2 юни 2023
Обновен: 17:44 | 2 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В целия свят се заражда бунт срещу върховенството на щатския долар. Бразилия и Китай наскоро сключиха споразумение за разплащане на търговията в местните си валути, като по този начин се опитват да заобиколят зелената валута. През април Индия и Малайзия подписаха споразумение за по-широко използване на рупията в трансграничния бизнес. Дори дългогодишният съюзник на САЩ - Франция, започва да извършва трансакции в юани. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Веселина Спасова.

За голяма част от света, санкциите от страна на САЩ към Русия, които замразиха милиарди долари и почtи изхвърлиха страната от световната банкова система, беше ярко напомняне за собствената им зависимост от долара, независимо какво мислят за войната.

И това е дилемата, пред която са изправени представителите на Вашингтон - като разчитат все повече на долара в геополитическите си битки, те не само рискуват да подкопаят превъзходното му на световните пазари, но и в крайна сметка могат да подкопаят способността си да оказват влияние на глобалната сцена.

Несъмнено част от отдалечаването от долара се организира от Китай. Президентът Си Дзинпин се стреми да извоюва по-голяма роля на юана в световната финансова система, а правителството му превърна в приоритет разширяването на използването на валутата в чужбина. През април Индия и Малайзия обявиха нов механизъм за осъществяване на двустранна търговия в рупии.

Месец по-късно Асоциацията на страните от Югоизточна Азия се съгласи да увеличи използването на валутите на страните членки за регионална търговия и инвестиции, а преди броени седмици Южна Корея и Индонезия подписаха споразумение за насърчаване на директния обмен на двете валути вон и рупия.

Актуалните нови около сделката за тавана на дълга и как мексиканците подпомагат разрастването на жилищния пазар в Мадрид можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да намерите тук.