Дедоларизацията започна, но шансовете юанът да земести долара са нищожни

Доларът ще остане световна валута, а замяната му ще отнеме десетилетия, смята икономист

12:00 | 15 април 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg
Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Дедоларизацията започна, тъй като последните търговски сделки издигнаха конкурентните валути, макар че американските пари вероятно ще останат глобална валута, пише в коментар за Business Insider икономистът Потър С. Ърл.

Той визира сделката от миналия месец между Китай и Бразилия за уреждане на търговията между двете страни на базата на техните национални валути, като отбелязва, че това е само поредният пример за една нарастваща тенденция.

По думите на Ърл използването на долара в „икономическа война“, както и „изпълнените с грешки режими на парична политика“ отблъскват страните от американската валута.

„И по-бавно или по-бързо доларът ще изгуби позиции отвъд граница“, добавя икономистът.

В нова публикация от вторник Ърл изтъква, че макар конкурентните валути да набират инерция, доларът все още вероятно ще остане световна валута.

„Първо, с изключение на наистина извънредно събитие или поредица от събития, сценарий, при който доларът вече не се използва (изобщо) в международната търговия, е много малко вероятен“, посочва Ърл.

Той визира огромния размер на икономиката на САЩ и мащаба на нейните търговски отношения, като добавя, че има високи бариери пред другите валути да заменят щатските пари.

Подобна промяна ще отнеме десетилетия, ако не и поколения, категоричен е икономистът.

Междувременно Ърл е силно скептичен относно усилията на Китай да издигне юана на световната сцена и да замени долара.

„Дори след десетилетията, които вероятно ще са нужни за подобна промяна, вероятността юанът да стане глобалната резервна валута варира между много малко вероятно до по същество невъзможно“, пише той.

Коментарите на Ърл са публикувани в момент, когато Китай активно сключва споразумения със страни като Казахстан, Пакистан, Лаос и Бразилия за използване на юана за трансгранични трандакции, заменяйки долара.

Юанът изпревари долара като най-използваната чуждестранна валута в Русия, особено след като страната бетонира връзките си с Китай, след като беше отрязана от глобалните финанси след нахлуването ѝ в Украйна.

Но юанът не е готов да стане световна валута, тъй като на практика е обвързан с долара, посочва Ърл.

Като се има предвид, че китайските власти решават какви капитали могат да изтичат от страната, това прави юанът невъзприемчив към свободните пазарни потоци.

„Тези (и шепа други характеристики) просто не са благоприятни за установяване на валута, която ще се използва като разчетна единица, средство за размяна и/или база за сетълмент в безброй международни трансакции всеки ден“, пише още икономистът.

Рисковият капиталист Чамат Палихапития описва опасенията около дедоларизацията като „много шум за нищо“, заявявайки категорично, че юанът няма да стане доминираща валута.

Междувременно Carson Group отбелязва, че доларът ще се задържи наоколо известно време, посочвайки доказаното доверие на света в него и неговата значимост в международната търговия.