Тази година цар Долар ще бъде свален от трона

Татяна Дарие, Bloomberg

16:00 | 27 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

През 2022 г. крал Долар управляваше света. Миналата година американската валута скочи до най-високата си стойност от две десетилетия след като Федералният резерв бързо повиши лихвите, за да овладее нарастващата инфлация.

Тази година зелената валута ще бъде свалена от трона. Ето защо.

Централната банка на САЩ е близо до края на цикъла си на повишаване - признаци, че инфлацията е достигнала своя връх. В стремежа си да забавят икономиката, Фед възнамерява да повиши референтните лихвени проценти над 5%, което вероятно означава още три повишения тази година, след което ще направят пауза, за да преценят следващия си ход.

Тъй като други държави също повишават лихвените си проценти, за да се борят с инфлацията, парите се насочват към тези пазари в търсене на по-висока възвръщаемост, в резултат на което доларът отслабва. 

Къде оставя това облигациите и акциите? Е, държавните ценни книжа могат да се възстановят от рекордните загуби миналата година, тъй като пазарът очаква бавна икономика и Фед в крайна сметка тръгва към намаляване на лихвите.

Ако очакваната рецесия настъпи, инвеститорите ще търсят сигурността на хибриден дълг, като американските облигации. По-слабият долар ще помогне на акциите, тъй като повишава стойността на чуждестранните печалби.

Потребителите в САЩ също продължават да изненадват със способността си да харчат, а пазарът на труда остава силен. След най-лошата си година след световната финансова криза, акциите вероятно ще отбележат известно възстановяване, но заплахата от рецесия ще държи печалбите под контрол.

Следете инфлацията. Тя би могла да продължи, ако цените останат упорито високи, принуждавайки централната банка да запази високите лихви по-дълго и с повече от очакваното като влоши перспективите за всички активи.