Как се правят сделки с долари на Капалъ чарши

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, "В развитие", 20.04.2023

14:35 | 20 април 2023
Обновен: 14:38 | 20 април 2023
Автор: Зорница Крушарска

Турската лира поевтиня за четвърти ден и достигна исторически минимум на древния пазар  известен като Големия базар или Капалъ чарши, където фирми и инвеститори на дребно купуват долари, разказа  Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Лирата се търгуваше с 0,7% по-ниско при 20,3750 за долар на пазара, докато на междубанковия пазар се задържа на ниво 19,40. Сделките с чуждестранна валута на Капалъ чарши са законни, но до голяма степен нерегистрирани, което затруднява изчисляването на дневния оборот. Разликата между двата пазара се разшири до над 5%, което е най-високото ниво от декември 2021 г. Инфлацията в Истанбул и други големи градове се покачи над 100% и намалява бавно. От началото на 2022 г. лирата е загубила 32% от стойността си спрямо долара. Правителството заяви, че планира да намали дефицита по текущата сметка до 2,5% от БВП през тази година, но през 2022 г. той беше повече от два пъти по-голям, което означава, че Турция трябва да продължи да разчита на чуждестранно финансиране. На 9 март правителството набра 2,25 млрд. долара от продажба на международни облигации.

Украйна търси нови инвеститори и се готви да продаде големи държавни фирми на занижени цени. Целта е да се укрепи зависимият от помощи бюджет и да се сложи край на наследството от корупция и лошо управление. Ако законодателите се съгласят с промените, Киев ще може да спечели над 400 млн. долара от продажбата на предприятия, вариращи от производител на торове до  производител на инсулин. Други 190 млн. долара могат да дойдат от отдаване под наем на земеделска земя.

В Судан воюващите лидери направиха нов опит за 24-часово прекратяване на огъня след проваленото примирие във вторник. Световната здравна организация към ООН съобщи вчера, че от началото на сраженията са загинали най-малко 296 души, а повече от 3000 са ранени, без да посочват броя на убитите цивилни. Синдикатът на лекарите, който следи за жертвите, заяви , че най-малко 174 цивилни са били убити, а стотици – ранени. Военният конфликт за пореден път осуети прехода на Судан към демократично управление. Ал Бурхан и настоящият му съперник в борбата за властта - Дагло, съвместно извършиха преврат през 2021г. И двамата генерали имат дълга история на нарушения на човешките права. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.