В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Забраната за руски диаманти ще създаде ефект на бумеранг в цените

Вили Дику, главен изпълнителен директор на Teilor, във "В развитие", 30.05.2023 г.

15:40 | 30 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

След началото на инвазията на Русия в Украйна, пазарът на руски диаманти изглежда доста по-сложен. Преди да започне войната, Русия продаваше една трета от диамантите по света. През 2022 г. основната руска компания, която добива и произвежда диаманти беше изключена от глобалния съвет. За да си част съвета трябва да докажеш, че си отговорен без значение дали си търговец или производител. Това означава без използване на детски труд или финансиране на тероризъм. Санкциите, които се наложиха върху пазара на руските диаманти, се отнасят само за скъпоценните камъни, които са произведени след 2022 г. Това означава, че в близките две години все още ще има руски диаманти в глобалната верига. Това коментира Вили Дику, главен изпълнителен директор на Teilor, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Значението на руските диаманти е огромно, защото покриват 30% от глобалния пазар. Важността идва от обема и ако тази голяма част изчезне ще се създаде ефект на бумеранг върху цените. Скъпоценните камъни, които идват от Русия са блокирани от февруари, голяма част от сериозните глобалните компании вече не ги купуват. Тези действия са силен удар върху руския пазар.

„Вече сме изправени пред изчезването на руските диаманти от пазара, обикновените компании не ги купуват, а ефектът е ръст на цената както стана и миналото лято.“

В тази индустрия е важно за големите търговци, които искат да осигурят добро преживяване за клиентите, да се знае от къде идват диамантите. Трябва всеки клиент да знае, че диамантите са добити и обработени по отговорен начин. Глобалният съвет по диамантите иска да следи произхода на диамантите особено след навлизането на „кървавите диаманти“ на пазара.

Проследяването на произхода на диамантите се прави чрез сертификати от глобални институции. Поне пет експерти трябва да прегледат този сертификат, за да потвърдят качеството и произхода на диаманта. Ако бижуто все още очаква сертификат можете да се доверите само на думите на търговеца, което не е достатъчно потвърждение, допълни Дику.

Голяма част от рисковете пред бъдещето на пазара вече са преодолени. Трудният период беше девет месеца след началото на войната, когато пазара се дестабилизира силно. В момента пазара започна да се стабилизира, рисковете намаляват, а веригата на доставките и сериозните търговци започнаха да се адаптират към новия модел.

Предимствата на инвестициите в диаманти се изразяват в размера на емоциите свързани с диаманта както и модата и красотата на бижуто. Много малка част от хората препродават диамантите, повечето от притежателите ги пазят, за да ги оставят като наследство.

Повече за ограниченията върху руските диаманти вижте във видеото.
Всички гости на предаването " В развитие" можете да гледате тук.