В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Майстер: Фед може да не се справи с инфлацията и рязко да вдигне лихвите след есента

Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, "В развитие", 25.05.2023 г.

16:43 | 25 май 2023
Обновен: 07:09 | 26 май 2023
Автор: Даниел Николов

Fitch Ratings предупреди, че може да намали рейтинга на САЩ, ако не се постигне споразумение за тавана на дълга, но това не разтревожи пазарите, които залагат, че ще се намери решение. По-високи лихви по американския дълг биха се отразили негативно на развиващите се пазари, тъй като ще привлекат инвеститорите. Пазарите са разделени между ръст с 0.25% и пауза в покачване на лихвите от Федералния резерв на следващата среща, с лек превес за пауза. Има сценарий през есента или до края на 2023 г. Фед отново да започне да покачва лихвите и то рязко, когато инфлацията не падне до желаните нива. Това коментира Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Пазарите са нагоре от тази новина (за рейтинга) насам и не ѝ обръщат внимание. В момента фокусът е изцяло и единствено върху Nvidia, корпоративните новини като че ли вземат връх. При докладването на тримесечните отчети Nvidia направиха много по-оптимистична прогноза за приходите си през следващото тримесечие и това качва тяхната цена с почти 25%, а Nasdaq почти 2% преди отварянето на сесията."

Пререканията около тавана на дълга в САЩ са измислен проблем, който се случва през няколко години, каза Майстер. Федералният дълг по закон трябва да не надхвърля абсолютна сума, а не процент от бюджета, и това налага актуализацията, обясни той. Когато
Белият дом и Конгресът са контролирани от различни партии, това дава възможност на опозицията да се опита да прокара свои политики.

"Всяко намаляване на качеството на американското правителство като длъжник дългосрочно може да се отрази на неговия рейтинг, но дори това да стане, няма да има много голям ефект върху пазарите, само по себе си, освен ако не е съпроводено от нещо друго", каза Майстер.

В коментар дали предупреждението на Fitch ще повлияе на решението на Федералния резерв на САЩ за основния лихвен процент, Майстер каза, че по-важният въпрос е дали Фед ще се справи и постигне целите си в борбата с инфлацията.

"Аз не съм убеден, че те ще се справят. Това са хората, които преди малко повече от година обясняваха, че инфлацията ще е преходна, и малко след това качиха лихвите от почти 0% до малко над 5% за много кратко време. Дали са го знаели от преди това, дали не са били много убедени, дали е било просто политика ще покаже времето. Но с този състав на Фед не съм сигурен, че дългосрочно че взима правилните решения."

Фед в момента вероятно ще изчака, за да види забавените ефекти на своите решения за лихвите в икономиката, и след като се види, че покачването не е било достатъчно, отново ще започне рязко повишаване, което ще доведе до рязък срив на пазарите.

В момента основното очакване на пазарите е, че покачването на лихвите е било достатъчно, а се забелязва и лек спад на инфлацията, но дали този спад е устойчив, ще се разбере през есента, каза Мейстер.

В Европа икономиките реагират с повече инерция на решенията на ЕЦБ, така че повишаването на лихвите в региона ще продължи. Германската икономика навлезе в рецесия, но това може да се дължи и на по-късното отваряне на Китай и забавяне в германския износ.

"Отварянето на Китай сега може да върне германската икономика отново към растеж, като експортът компенсира пониженото местно потребление."

Спад в потреблението в еврозоната може да изненада неприятно инвеститорите, но има вероятности и за кризи в някои сектори като недвижимите имоти в Швеция или търговските недвижими имоти в САЩ.

"Бих гледал сектори, където печатането на пари по време на Covid в комбинация с промяна на начина на работа и поведение на потребители и фирми може да доведе до много по-рязка криза - да кажем половината от участниците на някой пазар да фалират."

Как "липсващите" 3 млн. работници в САЩ се отразяват на борбата с инфлацията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.