В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китай и Индия купуват повече от две трети от руските въглища за Азия

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 22.05.2023 година

15:29 | 22 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поведе на националните избори в неделя, приближавайки се към още един четиригодишен мандат и изпращайки сигнал на пазарите, че благоприятната политика на премиера ще продължи. Това коментира Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие” с водеща Вероника Денизова.

Дясноцентристката Нова демокрация на Мицотакис получи почти 41% от гласовете в сравнение с около 20% за лявата партия Сириза на бившия премиер Алексис Ципрас. Премиерът не достигна прага за незабавно самостоятелно съставяне на правителство.

Изборите в неделя бяха първите при нова система за пропорционално представителство, което на практика означава, че кандидатът се нуждае от около 48% от гласовете, за да може да формира еднопартийно правителство. Ако се проведат втори избори, победителят ще получи бонус от цели 50 места, което означава, че прагът пада до около 38%, в зависимост от броя на партиите.

Безработицата е намаляла повече от половината от пика си от 28%, а акциите и облигациите на страната скочиха. Все пак маржът на победата на Нова демокрация беше най-големият от 1974 г. Партията на Мицотакис спечели във всички 59 избирателни района с изключение на един.


Пътят на Гърция за възстановяване 

Екстремните горещини, които преминаха през Азия през последните седмици, се превърнаха в приходи за Русия. Докато страните в региона се борят да се уверят, че разполагат с достатъчно въглища, газ и мазут, за да поддържат работата на светлините и климатиците, руската енергия, отбягвана от Запада, изглежда все по-привлекателна.

Тласъкът за региона да купува повече руска енергия вероятно ще се увеличи поради появяващия се метеорологичен феномен Ел Ниньо, който вече доведе до скок на температурите. Премиерът на Виетнам предупреди за недостиг на електроенергия този месец, докато Мианмар се бори с се прекъсвания на тока. Р

Обемите на въглищата скочиха рязко до 7,46 милиона тона през април, около една трета повече от година по-рано. Доставките на втечнен природен газ за Азия също нарастват през последните месеци, след като цените се отдръпнаха от рекордно високи нива, което направи горивото недостъпно за много по-бедни нации.


Руски енергиен износ за Азия

В понеделник президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти, ще се срещнат за разговори за предотвратяване на катастрофален фалит на САЩ.

Търговците се подготвят за сътресения на пазарите с изплащането на дълга на Министерството на финансите на САЩ, отдавна смятан за глобален еталон за финансова сигурност. Цената на американските акции се срина в петък, след като републиканците временно напуснаха преговорите. Цената на азиатските акции се повишиха, докато фючърсите на американските и европейските акции се понижиха. Инвеститорите претеглят вероятната пауза в повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв срещу риска от фалит на САЩ.

Китайската киберагенция заяви в неделя, че страната приветства продукти и услуги, предоставяни от компании от всички страни, стига те да спазват нейните закони и разпоредби, разследването на продуктите на компанията Micron е „необходима мярка“ за защита на националната сигурност. Не се описват подробно какви са рисковете за сигурността, нито се идентифицират конкретни продукти на компанията, които сега са забранени.

Този ход внася нова несигурност в другите американски производители на чипове, които продават в Китай, най-големият пазар на полупроводници в света. Компании като Qualcomm Inc., Broadcom Inc. и Intel Corp.,доставят милиарди чипове в страната, която поставя компонентите в електронни продукти, които се доставят по целия свят.


Производителите на чипове в САЩ са силно зависими от Китай 

Повече за водещите новини вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да видите тук.