В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Очаква се засилен интерес към програма "Солидарност" за украинските бежанци

Гергана Тодорова, Агенция по заетостта, В развитие, 05.04.2023

16:40 | 5 април 2023
Автор: Николета Рилска

Проект „Солидарност“ предлага на работодателите до шест месеца субсидирана заетост за украински бежанци, като те могат да се възползват и от стимули за несубсидирана заетост до 31 юли. Интерес към проекта имат хотелиери и ресторантьори; представители на транспортния сектор; секторът на търговия на дребно. Това заяви Гергана Тодорова, Агенция по заетостта, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Работодатели, които са сключили договори на предишните условия – за субсидирана заетост за три месеца, могат да подадат заявления за удължаване на субсидирания период“, посочи Тодорова.

По нейни думи към украинските бежанци няма скептицизъм от страна на работодателите, дори е имало наплив в началото на програмата.

„По договорите, които са активни, няма подадени жалби от страна на работодателите. Украинските граждани също нямат оплаквания за неизпълнения от работодателите“.

Тодорова посочи още, че в рамките на три месеца украинските бежанци могат да се възползват от ментори, като изискването за тях е да са били служители на конкретната компания. Така лицето може да получи по-голяма подкрепа, да се адаптира по-бързо на пазара на труда, стана ясно от разговора.

„Към момента благодарение на програмата около 2300 украински жители са намерили работа. Активни са около 500 договора, сключени с работодатели“.

На фона на наближаващия летен сезон Агенция по заетостта се надява на интерес към програмата, отбеляза още Тодорова.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.