В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Споделените офиси в София очакват 200% ръст с притока на корпоративни клиенти

Красимир Петров, мениджър на MyFlex Coworking, "В развитие", 27.03.2023 г.

18:20 | 27 март 2023
Автор: Даниел Николов

Споделените офис пространства и сервизираните офиси стават все по популярни в големите градове в България, тъй като успяват да отговорят на различните нужди на различни тип клиенти със своята гъвкавост, локация и бързина, с която могат да се използват. Секторът еволюира от предложения за самонаети лица и малки стартъпи и вече се насочва към по-големи установени компании и корпоративни клиенти. Това каза Красимир Петров, мениджър на MyFlex Coworking, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Все повече клиенти търсят сервизиран офис, но не очакваме стандартният офис да бъде изцяло заменен."

Сервизираният офис включва пакет от услуги освен самото пространство като оборудване и обзавеждане, общи помещения с кухни, постоянна поддръжка и рецепция, режийни разходи. Много често се организират и редовни събития, които да създадат някаква общност както и по-добра среда за крайните клиенти, като този социален елемент и все по-привлекателен компонент, разказа Петров.

Близо две трети от компаниите, които търсят нови пространства или да продължат наема на старите, са склонни да гледат опции за сервизиран офис, което е голяма промяна от преди две-три години, каза Петров и добави, че над 90% от новите компании на пазара предпочитат гъвкавостта на сервизирания офис. Стандартната цена на едно работно място в сервизиран офис в София е от 150 евро до 350-400 евро в зависимост от сградата, клиента и какво се включва в пакета услуги.

Корпоративните клиенти тепърва развиват стратегиите си и ще увеличат ролята си в този сегмент, убеден е Петров. Предлагането също се развива бурно през последните години и ще продължава да се сегментира в отговор на различните типове търсене.

"Ако преди няколко години целевите наематели бяха стартъпи и малки компании, от Covid насам са корпоративните клиенти... Ако в момента има около над 60 хил. кв. м., които са разработени в такива концепции, очакваме до три години те да се удвоят."

Търсенето на подобни пространства тепърва предстои да се развива в градовете извън София, добави Петров.

Все повече инвеститори в България предприемат мерки да се адаптират към новите условия и изисквания за офис сградите като устойчивост, зелени решения и енергийна ефективност.

Трябва да сте проактивни и да отговаряте на нуждите и изискванията на крайния потребител, каза Петров. "Въпрос на време е гъвкавите офис пространства да се превърнат в стандартен елемент в големите офис сгради", каза той.  

Какви са бъдещите цели на MyFlex Coworking може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.