В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Валутният съюз в Южна Америка няма да се случи, но е възможен литиев картел

Стоил Цицелков, антрополог, политически анализатор и изборен експерт за ЕК, "В развитие", 24.03.2023 г.

16:19 | 24 март 2023
Автор: Даниел Николов

Големите разлики в икономиките и финансите на Бразилия и Аржентина означават, че обявеният от президентите на двете страни проект за валутен съюз няма да стане реалност в близко бъдеще, но сигнализира за нарастващото желание да се избяга от доминацията на американския долар в световната икономика, което е стремеж и на Китай. Запасите от литий и идеите за производство на батерии в региона са много по-вероятен път за общо развитие на страните от Южна Америка, като така ще предефинират ролята си от просто източник на суровини към източник на добавена стойност. Това коментира Стоил Цицелков, антрополог, политически анализатор и изборен експерт за ЕК, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.  

"Двамата леви президенти на Бразилия и Аржентина Лула и Фернандес заявиха с това си желание един път към дедоларизация на Латинска Америка, с което допълнително да се намали влиянието на долара... Това обявяване на бъдещ финансов съюз е по-скоро хвърляне на ръкавицата за едно отделяне."

В Меркосур, който съществува от 30 години, вече беше заложена обща валута, която така и не се е осъществила, напомни Цицелков, а доларът запазва дял от близо 90% на Forex пазара. Китай също опитва да намали тази доминация чрез БРИКС, с опитите да наложи юана в петролната си търговия със Саудитска Арабия и засилването на връзките си с Русия, допълни той.

"Това е и дългогодишна международна политика на Китай - ако доларът загуби своето влияние, САЩ ще загубят най-вече силата на своите санкции. Засилването на тези регионални сътрудничества, доминирани до голяма степен от Китай и юана, целят основно намаляването на силата на външната политика на САЩ. Това за Европа не може да е само негативно."

Докато в региона все още не съществуват политическите предпоставки за финансов съюз, обявените големи залежи на литий, особено в Боливия, Аржентина и Чили могат да породят нов суровинен картел. Тези три държави имат около 60% от известните литиеви запаси, а прогнозите сочат до 40 пъти увеличено търсене на материала заради внедряването на ВЕИ и батерии за декарбонизирана икономика, каза Цицелков.

"Страната с най-малки залежи - Чили с около 10 млрд. тона - се справя най-добре с монетизирането на находищата. Боливия и Аржентина не се справят толкова добре... там инфраструктурата и инвестиционната среда е много по-различна."

Латинска Америка в момента е основно износител на суровини, а производителите са в Азия. Има нужда от регионално сътрудничество, което да бъде конвертируемо на международните пазари, и засиленото производство на батерии за електромобили е реализируема амбиция, каза Цицелков. В региона вече се осъзнава, че има нужда печалбата и добавената стойност да се запазват в отделните държави, което може да добавя към идеята за валутен съюз, добави той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.