В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турция за пръв път заяви интереси в Африка, нареждайки се с Русия и Китай

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, "В развитие", 15.03.2023 г.

16:00 | 15 март 2023
Обновен: 18:00 | 16 март 2023
Автор: Даниел Николов

Докато Изтокът се опитва да привлече Африка с бързи и лесно достъпни инфраструктурни проекти и военно сътрудничество, Западът залага на демократичните ценности, но всички дипломатически усилия в региона опитват да разрешат продоволствените проблеми на континента, предизвикани от войната в Украйна. Африканските държави от своя страна се стремят да извлекат ползи от ухажването на великите сили, но всякакви преимущества са намалени от липсата на обща позиция помежду им. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Конфликтът в Демократична република Конго отново прикова вниманието заради посещението на френския президент Еманюел Макрон там и протестите, предизвикани както от усещането, че Европа продължава да оказва натиск върху Африка, така и от подкрепата на Париж за режима в съседна Руанда. Но протестите предизвикаха и други неочаквани реакции, коментира Дечева.

"Различни международни агенции, които до момента са си мълчали по африканските теми, се активираха. Анадолската агенция (Anadolu) направи много обширен материал на френски език, ясно целейки се не в собствената, а във френската аудитория, с анализ на два мозъчни тръста за посещението на Макрон и защо е имало недоволство. Като заключение главната тема на този анализ е, че Турция счита, че ЕС и Западът като цяло пречат на Русия, Китай и Турция да имат собствена външна политика, икономически връзки и да развиват активно международно сътрудничество. Това е за първи път Турция така директно да каже, че има интерес в Африка, въпреки че и досега беше активна във всички страни със значителен процент мюсюлманско население. Но това вече е политическа декларация - вие ни пречите".

Посещението на Макрон в Африка дойде след визити на високо ниво на представители на Китай и Русия през последните месеци, напомни Дечева.

Визитите започнаха с новия външен министър на Китай Цин Ган, бивш посланик на Пекин във Вашингтон и запознат с методите на САЩ, във възлови страни на Африка - Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет. Китай традиционно използва Африка, за да засили позицията си в международната дипломация, и привлича с големи инфраструктурни проекти, които държавите често имат трудности да изплащат, каза Дечева.

"Инфраструктурата с китайски инвестиции идва много бързо - с един политически договор, без големите обществени поръчки, прозрачност и проследяване, което имаме като европейски партньори. Африканците търсят сътрудничеството на Китай".

Следващото посещение (на два етапа) от големите сили бе на външния министър на Русия Сергей Лавров в Еритрея, Ангола, ЮАР, Свазиленд, Мали, Мавритания и Судан. Във всички тези посещение общото бе военната помощ - с провеждането на учения с ЮАР и подписването за руска база в Судан.

Чрез тези посещения африканските политици "изразяват открито своите предпочитания към един или друг силен партньор, което може да направи Африка по-силна, единствено ако африканците имат общ план и усилие за развитие. Понеже такъв план и усилие не съществува, това геополитическо разделение единствено ги разделя и ги прави по-слаби".

Президентът на САЩ Джо Байдън бе домакин на среща "САЩ-Африка" в началото на годината, а през юли се очаква и среща "Русия-Африка" в Москва. Тази седмица започна посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Етиопия и Нигер, а в края на март вицепрезидентът Камала Харис започва своя обиколка на региона.

"Африканските страни ще бъдат канени към едната или другата страна - моментът е добър за ухажването им. Има голяма разлика в целите, които се поставят. Ако от една страна се говори за икономическо развитие и военно сътрудничество, от другата страна се започва с демокрация и правов ред. Единственото общо между двете послания е осигуряването на прехраната, засегната от войната в Украйна. През годините Африка е била винаги производител и износител - в момента поради неефективно управление на сектора голяма част от храната се внася отвън. Последната точка от американската политика в района е осъждане на войната в Украйна".

САЩ са доста по-фокусирани в посещенията си в сравнение с Франция, смята Дечева, като може да се очакват конкретни предложения за Нигер. Визитата на Камала Харис в Гана, Танзания и Замбия е планирана така, че да не отрази каквито и да е негативи от посещението на Блинкен, добави Дечева.

Какво се опитват да постигнат великите сили във всяка една от тези страни може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.