Хаосът на най-големите избори в Африка ще тества както победителя, така и губещия

За да оправят икономическата бъркотия в страната, следващият президент и лидер на опозицията трябва да предефинират своите роли

11:52 | 2 март 2023
Автор: Боби Гош
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За демокрациите, млади и стари, изборите са троен тест за институционален капацитет и политическа нагласа. Първият е способността на държавата да проведе честен вот без насилие. Второто е склонността на губещите да приемат резултата и степента, до която приемат ролята на отговорна опозиция. И третото е желанието на победителите да включат стремежите на всички, а не само на тези, които са гласували за тях, в своя управленски дневен ред.

Общите избори в Нигерия, най-големите в света тази година, преминаха през първия от тези тестове с малка разлика и много съмнения. Гласуването миналата събота беше помрачено от логистични и технологични пропуски, което спечели на Независимата национална избирателна комисия (INEC) упреците на международните наблюдатели и гнева на опозиционните партии.

Има обвинения в потискане на гласоподаватели и манипулиране на вота и поне един от загубилите ще оспори резултата в съда. Има опасения от насилие в предстоящите дни.

Всичко това вещае лошо не само за страната, но и за континента.

Африка преживя драматични отстъпки от демократичните практики през последните няколко години и нейните автократи ще поискат реабилитация в нигерийската бъркотия. Доводите за демокрация ще се разпаднат още повече, ако победителите и губещите се провалят на втория и третия тест. Резултатите не дават особен оптимизъм.

В резултат на некомпетентността на INEC, обявеният победител, Бола Тинубу от управляващата партия на Обединения прогресивен конгрес (APC), е изправен пред криза на легитимността дори преди да може да поеме длъжността. Не помага, че той спечели само мнозинство (35,2%), а не мнозинство от гласовете - или че избирателната активност от 28,6% от 87,2 милиона, които са се регистрирали да гласуват и са получили своите карти за гласуване, е най-ниската от 1999 г. когато демокрацията беше възстановена в Нигерия.

Неговите основни съперници, Атику Абубакар от основната опозиционна Народна демократическа партия (PDP) и Питър Оби от Лейбъристката партия, ще се надяват да се възползват от слабото представяне на APC, за да постигнат печалби на изборите за губернатори на щатite, насрочени за 11 март.

В по-дългосрочен план техните поддръжници ще работят правителството на Тинубу да се провали - колкото по-скоро, толкова по-добре. Но действията на Тинубу, Абубакар и Оби на национално ниво ще имат най-голямо влияние върху тежката икономическа ситуация в Нигерия, която се проявява в рязко нарастваща инфлация и безработица, обезценяване на валутата, всеобхватна несигурност и осакатяваща държавна задлъжнялост.

Инвеститорите са песимистично настроени за перспективите на новия президент. Не е трудно да се разбере защо.

Слабият мандат ще затрудни Тинубу да осъществи болезнените реформи, необходими за оправяне на финансите на страната. Най-важното от тях е постепенното премахване на субсидиите за горива, които струват на държавата над 1 милиард долара на месец - около две трети от очакваните приходи от производство на нефт и газ.

Очаква се Абубакар и PDP да се върнат към обичайната си роля на политически хулигани. Тогава много ще зависи от това как Оби изиграва ролята си в опозицията. Неговият дял от 24,4% от гласовете представлява впечатляващо подобрение за лейбъристите: техният кандидат на последните избори спечели 0,02%. Голяма част от подкрепата му идва от млади нигерийци, които презират партиите от властта. От политическа гледна точка той ще спечели от това да остави Тинубу да си разиграва коня. Но Оби също обеща да намали субсидиите за бензин. Подкрепата на президента в това начинание може да не го направи любим на неговата база, но това е правилното нещо.

След като преобрази нигерийската политика като кандидат за президент, следващият тест за Оби е да предефинира какво означава да си лидер на опозицията. Тинубу също ще трябва да се откъсне от миналото – както от своето, така и от това на президентството. Политическата му кариера, съпътствана от обвинения в корупция, го отличава като посредник от старата школа, подобно на повечето мъже, заемали най-високите постове в страната. Но знанието, че голямо мнозинство от нигерийците не го искат за президент, трябва да ръководи действията му: печеленето на доверието им и гласовете им при следващото отклонение ще бъде неговият тест.

Боби Гош е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ международната дипломация. Преди това той е бил главен редактор в Hindustan Times, управляващ редактор в Quartz и международен редактор в Time.