В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българският бизнес може да разгърне успешни партньорства в Африка

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие", 01.03.2023

17:23 | 1 март 2023
Обновен: 08:07 | 4 март 2023
Автор: Галина Маринова

Общото между следизборната ситуация в Нигерия, посещението на президента Макрон в четири африкански държави и енергийната криза в Южна Африка, са абсолютно дисфункционалните връзки, хем ги има, хем ги няма, между африканските страни. До голяма степен проблемите в Африка са плод и на начина, по който европейски компании прилагат индустриални решения, които са неприложими в африканската специфична среда. Българският бизнес, както и компаниите от страни като България, имат място на африканския континент. Те могат активно да се включат в дейности като преработка на вода и превръщането ѝ в питейна, което е голям проблем навсякъде в Африка, в преработката на отпадъчни води, в индустриализацията или реиндустриализацията. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в рубриката "Африка в развитие" на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"До такава степен определени икономики и политики в африканските страни са свързани или несвързани със съседните страни, че това, не само сега, оказва огромно негативно влияние. Това и в бъдеще ще оказва дори още по-негативно влияние, особено във връзка с войната с Украйна, която прекъсва едни други връзки на доставки, включително и от самата Украйна, най-вече на храни".

За посещението на френския президент Еманюел Макрон в Африка Дечева каза: "Много интересно ще бъде какви точно резултати ще има от това посещение. Няколко общи щрихи за страните, включени в това френско посещение - Габон, Ангола, Република Конго и Демократична република Конго - е, че те имат много голямо значение като източници на енергийни суровини. Там се преработват много малко суровини, но минералът колтан, например, който се добива в Демократична република Конго представлява около  70% от глобалния добив на този минерал, необходим за цялата електроника - телефони, компютри, изкуствен интелект и всичко останало".

„Заявката е, че това посещение не е икономическо, но няма как да се съглася с това. Все пак наистина е стъпка в различна посока. Това е 18-тото посещение на Макрон в Африка, откакто е президент. (...) Франция наистина прави стъпка в нова посока, като декларацията е за развитие чрез партньорство между равни, нещо, което не сме чували много често да се казва в Африка“.

Най-индустриализираната страна на континента Южна Африка преминава през най-голямата си криза със снабдяването си с електроенергия. В 200 дни през 2022 година и във всеки ден от тази година има спирания на електричеството и режим на тока. Компанията за комунални услуги Eskom Holdings не успява да се справи с растящото търсене на електроенергия.

“Оптимистичните прогнози са, че след 12-18 месеца тази енергийна криза ще бъде преодоляна. Има и по песимистични прогнози“, коментира гостенката. По думите ѝ 80% от електроенергията в Южна Африка се добива от въглища и предишното управление е обвинявано за сключени лоши договори за доставка на въглища, последвано от изпадане в несъстоятелност на Eskom.

“Но проблемът е някъде дълбоко в партньорството и в липсата на ясна стратегия и политика. Ако някой познава Южна Африка и си представи тази суха територия и количеството слънчеви лъчи, няма как да приеме, че 80% от енергията идва от въглища, а от всички възобновяеми източници идват само 13%“.

Пропуските са в местното планиране, но също и в подхода на европейските държави, когато си взаимодействат с африканските държави, категорична бе събеседничката. „Африканските страни са много големи и е много трудно да се съотнесат с нашите европейски държави. От друга страна те нямат тази гъстота на население, за да могат нашите практики, които изнасяме там, да работят устойчиво в Африка“.

„Много от проблемите в Африка идват от това, че наши фирми, европейските, са правили нещата така, както се правят в Европа. Наистина е време, когато се работи в Африка, да се работи на базата на партньорства и в съответствие с местните условия там“.

"Има невероятно широк мегдан за сътрудничество". Тази енергийна криза го доказва, подчерта Дечева. Тя разкри, че по изчисление на енергетиците Африка има нужда от 34 мегавата производство, докато тя в момента няма и половината. Това е и причината сега да се стигна до ежедневни прекъсвания на електричеството от по четири часа и половина и до 12 часа на ден. „Това е страшно за една много развита икономика. Загубите са лавинообразни“.

„Във всички африкански страни, България и държави като нашата, имат какво да направят - малкият бизнес, големият бизнес. Могат да се включат в преработка на вода и превръщането ѝ в питейна, което е голям проблем навсякъде в Африка, да се включат в преработката на отпадъчни води, в индустриализацията или реиндустриализацията, подчерта гостенката и призова българския бизнес да обърне погледа си към този континент, който разкрива безброй възможности за бизнес-партньорства и развитие.

Какво вещаят резултатите от изборите в Нигерия, където за пръв път не е спазено неписаното правило за паритет в управлението между християни и мюсулмани? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.