Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Макрон очертава новo военно сътрудничество с Африка, която гледа все повече към Русия

Доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ, Институт за икономически изследвания при БАН, "Бизнес старт", 01.03.2023 г.

11:53 | 1 март 2023
Автор: Даниел Николов

Западът осъзна нарастващото вляние на Китай, а вече и на Русия, в страните от Африка и посещението на президента на Франция Еманюел Макрон ще опита да засили връзките на Габон, Ангола, Конго и Демократична република Конго с френския бизнес и глобалния север. Но основната цел на Макрон е геостратегическа и военна след значителното изтегляне на френски сили от Западна Африка. Това коментира доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ, Институт за икономически изследвания при БАН, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"През изминалата година видяхме наполовина намаляване на френските сили в Западна Африка и това е основното послание на Макрон - преструктуриране на военното присъствие на Франция; превръщане на старите френски колонии не толкова във военни бази и центрове на бърза намеса, а центрове за партньорство и обучение на военни."

Френските сили бяха буквално изгонени през 2022 г. под силен обществен натиск в Мали и Буркина Фасо, като на протестите срещу тях дори се развяваха руски знамена, напомни Маринов. Политиката на Кремъл на континента не е толкова публична, тъй като е насочена към военния и стратегически сектор на африканските страни. Частната руска армия "Вагнер" е все по-често използвана за разрешаване на вътрешни конфликти, особено след френските неуспехи срещу ислямистите от "Боко Харам".

"За последните петнадесет години Русия се превърна от държава с много минимално влияние в Африка в държава, която контролира голяма част от доставките на храна, стоки с двойна употреба и чисто военни стоки."

Държавите, които Макрон ще посети не са случайни - в тях има силни френски бизнес интереси, а и те са сред малкото страни, които не подкрепиха резолюцията на ООН за незабавното изтегляне на руските войски от Украйна, каза Маринов.

Посещението на Макрон е сигнал за подадена ръка и подкрепа за демократичното развитие на Западна Африка, но не може да се прогнозира какви реални ефекти ще има то, особено след застоя в услията на европейските държави в помощ на Африка през последните години. Континентът е изправен пред огромни чисто икономически проблеми - глад, абсолютна бедност, липса на достъп до образование и здравеопазване - а страните имат все по-голяма осъзнатост за ролята си в глобалната икономика и политика, особено с големите си залежи на критични за зеления преход метали.

"На африканските държави не им е достатъчно да се направят просто някакви политически или кампанийни жестове. Те търсят защита на икономическите си интереси и помощ за решаване на големите си проблеми, което е свързано с финансови ресурси и възможност за пренос на технологии и по-активно участие в по-високите етажи на глобалните вериги на стойност. Това е нещо, което европейските държави и глобалният север не са склонни да допуснат, за разлика от Китай."

Каква може да бъде ролята на частния сектор в опазването на биоразнообразието на Африка може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.