В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кредити за климатици и тротинетки: променя ли българинът начина си на живот

Мария Мангърова, търговски и маркетинг директор в БНП Париба Лични Финанси, "В развитие", 22.02.2023 г.

17:43 | 22 февруари 2023
Обновен: 13:29 | 27 февруари 2023
Автор: Даниел Николов

Най-популярните стоки на изплащане, за които се търси потребителски кредит в България, продължават да бъдат смартфони, телевизори и други уреди за дома, като през 2022 г. се наблюдава ръст от над 10% в общите искания. Има нарастващ и устойчив интерес към стоки, които показват стремеж към по-отговорна консумация. Заедно с ръста на кредитирането се увеличават и случаите на консолидация на кредитните задължения. Това коментира Мария Мангърова, търговски и маркетинг директор в БНП Париба Лични Финанси, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Търсенето на кредити за климатици се е увеличило с над 33% през 2022 г. заради ситуацията на енергийните пазари. На челни нива за годината попадат и нетрадиционни за България стоки - има ръст над 75% на кредити за алтернативни мобилни превозни средства като тротинетки, скутери и мотопеди.  

"Това показва не само нов начин на консумиране, а по-скоро отразява промяна в начина на живот и ценностите на потребителите." Макар да няма прогнози за сериозни размествания в челните места в класацията, "очакваме тези алтернативни средства за движение устойчиво да влязат в топ 10 - преди две години те дори не бяха в топ 20. Подобна динамика се случва или когато има съвсем ново радикално нещо, или когато се сменя начина на живот."

Постоянното навлизане на нови технологии и услуги обуславят традиционно първото място за смартфоните, тъй като клиентите искат да могат да се възползват от нововъведенията, добави Мангърова. Най-често се тегли кредит за ремонт и реновиране на дома, като има ръст от 25% за 2022 г. въпреки поскъпването на строителните материали и мебели. От една страна това е заради отложени лични цели по време на пандемията от Covid, но и заради макроикономически предпоставки, каза Мангърова.

"Има изключително осезаемо увеличение на цените, което може да бъде усетено във всяка една сфера. Успоредно с това имаме най-ниските нива на безработица, икономически растеж и постоянно повишаващи се доходи. Това дава увереност на хората, че могат да се справят с изплащането на кредитите."

Има 31% ръст на исканията за кредити за консолидиране на задълженията с цел по-добро управление на личния бюджет и често намиране на по-изгодни условия за кредита. Новото финансиране е съобразено с текущата ситуация на клиента, ако има промяна в доходите, обясни Мангърова.

Няма сигнали за увеличение на неизплащането на кредитни задължения - заради въведените практики за управление на риска БНП Париба Лични Финанси не очаква трудности, дори ако ситуацията се промени, каза Мангърова.

"Нивата на риск и необслужваните кредити са стабилно ниски - няма дори ранни индикатори за това."

Увеличението на основния лихвен процент от БНБ през последните месеци не се отразява значително на лихвените проценти за потребителските кредити, а по-скоро на готовността на клиентите да теглят кредити. За момента БНП Париба Лични Финанси не очаква сериозна промяна на лихвените проценти по кредитите си.

"Нашите лихвени проценти са фиксирани за целия период, така че клиентите имат стабилност, че кредитът няма да бъде променен за целия срок на изплащане."

Как БНП Париба Лични Финанси определя риска и лихвите при потребителските кредити може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.