В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Oпасенията за здравето на корпоративна Америка засегнаха и Европа

Пазарен коментар на Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, "В развитие", 25.01.2023 г.

17:00 | 25 януари 2023
Обновен: 17:10 | 25 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите на акции се понижиха, след като технологичният гигант Microsoft и множество други големи фирми прогнозираха забавяне на приходите. Това каза Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

В САЩ договорите за технологичен индекс Nasdaq 100 паднаха с повече от 0,5%, след като двудневното рали на основния индекс спря във вторник, когато Microsoft предупреди за забавяне на растежа на приходите в бизнеса си с облачни изчисления. Отчетите за печалбите на компании като 3M и производителя на чипове Texas Instruments също засилиха опасенията за здравето на корпоративна Америка.

Настроенията се разпространиха в Европа с отслабването на индекса Stoxx 600 тази сутрин. Акциите на големи софтуерни фирми като SAP и Sage Group бяха афектирани от Microsoft и холандския производител на инструменти за чипове ASML, който отчете по-ниска от очакваната печалба.

На други места показателят на долара се задържа стабилен в сряда, докато йената, еврото и паундът се понижиха. Цените на петрола се стабилизираха след резкия спад във вторник, причинен от слабата бизнес активност в САЩ, докато златото се понижи след скорошни печалби, които тласнаха ценния метал до най-високото ниво от април. Биткойн падна с цели 2,5% и се сблъска с първия си двудневен спад тази година.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.