В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Природният газ поевтиня след новината за теч от "Северен поток 2"

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 27.09.2022

15:26 | 27 септември 2022
Обновен: 16:14 | 27 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Goldman Sachs рязко намали прогнозата си за петрола с аргумента за още сигнали за глобално икономически забавяне. Какво още имат предвид стратезите от Goldman разказа Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Стратезите на Goldman бяха сред най-големите оптимисти, а сега банката прогнозира, че Брент ще стигне средно $100 за барел в края на 2022г.

Това е повече от цената днес, но под предишната им прогноза от $125.

Сега те очакват $108 за барел през 2023г.

Анализаторите очакват суровият петрол да поскъпне от сегашните нива, защото пазарът остава с „критичен недостиг”.

Те обаче очакват по-слабо търсене, защото Китай може да продължи строгата си политика за Covid до средата на 2023г.

И силният американски долар ще бъде едно от най-големите препятствия за цените в края на годината.

Що се отнася до евентуалния оптимистичен сценарий - те казаха, че очакват евентуално “голямо съкращение” от групата на ОПЕК+, които ще заседават на 5 октомври. В групата влиза и Русия. Това съкращение на производството вероятно ще допринесе за повишението на цените.

Европейските цени на природния газ се повишиха след като операторът на Северен поток обяви, че налягането е понижено от двете страни на газопровода.

От компанията обявиха, че инцидентът се разследва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза - цитирам: “Ние сме изключително разтревожени”.

Газовата връзка бе затворена този месец и това няма отражение върху доставките, но увеличава нервността на пазара.

Северен поток, който преминава под Балтийско море миналата година достави около 40% от руския газ за Европа, но Газпром спря потоците гориво по него няколко пъти като започна от юни и се позова на проблеми с оборудването на входната точка.

Европа вероятно ще има достатъчно газ, за да изкара зимата, дори и Русия напълно да спре подаването.

Повишените цени на газа водят до разрушаване на търсенето и позволяват на региона да привлече по-голям дял газ на спотовия пазар.

Основният сценарий на BloombergNEF включва търсенето на газ в "европейския периметър" - Северна Европа, Италия, Австрия да е със 17.4% по-ниско от средните нива през 2016-2020, ако времето е в нормата за последните 10г.

При това ниво на ограничение на търсенето и ако не идва никакъв руски газ за Европа от 1 октомври към Западна Европа, хранилищата в Европейския периметър биха останали запълнени на 49% в края на март. Дори и при най-лошия сценарии за тежка зима обаче, Европа би трябвало да има достатъчно газ, за да издържи на най-студеното време в последните 30г без да изпразни хранилищата си.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.