В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Спадът на акции и облигации е неприятен, но отваря нови възможности

Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на Компас Инвест, "В развитие", 22.09.2022 г.

15:02 | 22 септември 2022
Обновен: 15:59 | 22 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Тенденцията на пазарите след поредното повишаване на лихвите в САЩ с 0.75% в краткосрочен план е за висока турбулентност с посока надолу заради смяната на реториката и изказвания на членове на Федералния резерв през септември, че не искат да виждат балонизация и скок в пазара на акции. Едновременният спад на акциите и активите с фиксиран доход са неприятен момент за инвеститорите, но това ги прави по-атрактивни. Това каза Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на Компас Инвест, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"В краткосрочен план очакваме поевтиняване на пазара на акции, което ще даде възможност за влизане на по-дългосрочни инвеститори с по-висока толерантност към риска... Цените на облигациите падат, но това ги прави по-атрактивни. Доходността по двегодишните американски ДЦК надхвърли 4%, шестмесечените и едногодишните ДЦК също доближават 4%, което като се съпостави с целта на Фед инфлацията да бъде намалена до 5.4% и надолу догодина, дава една добра доходност в краткосрочен план."

Конкретни сектори като производството на чипове или електронната търговия може и да страдат в момента заради политически и икономически фактори, но това ще премине, коментира Ангарски.

"За всички е ясно, че времето на хеликоптерните пари приключи и започва период на затягане на коланите. Тенденцията започна от срещата в Джаксън Хол, когато рязко се промени тона и реториката спрямо инвеститорите за темпа, с който се покачват лихвите."

Три поредни покачвания на лихвите с по 75 базисни точки се случват за пръв път от 1980 г. в САЩ, а лихвен диапазон от 3%-3.25% не е виждан от 2008 г. насам, добави Ангарски

"Очакванията на Федералния резерв за икономиката се изравниха с тези на пазара - високата инфлация да продължи до края на 2023 г. и началото на 2024 г. и след това да достигне 2%. Фед бяха много по-агресивни от очакваното - през септември в Джаксън Хол казаха, че целевият лихвен процент е 4%, сега сложиха на масата 4.4% до края на 2022 г. и 4.6% до края на 2023 г.; очакванията през юни месец бяха за 3.6%."

Фед повиши и прогнозата за безработицата до 4.4% и отново предупреди, че болката ще бъде понесена от бизнеса и домакинствата, като включи и нов елемент - пазарът на недвижими имоти в САЩ, където вече се наблюдава забавяне през последните седем месеца.

"Федералният резерв предупреди, че трябва да бъдем готови за корекция и там."

Все пак икономиката и трудовият пазар в САЩ не са в силно негативно състояние, уточни Ангарски и допълни, че Фед ще следи внимателно данните и темповете на затягане на политиката могат да се забавят, ако има забавяне в ръста на инфлацията.

В коментар за срива на руския фондов пазар след обявените планове за анексиране на окупираните части на Украйна и частичната мобилизация от президента Владимир Путин, Ангарски заяви, че след напускането на почти всички западни инвеститори, това касае само вътрешния пазар.

Всичко зависи от хода на войната и дали ще се възобновят икономическите връзки на Запада с Русия, "защото те в момента са отрязани от света", каза Ангарски.

"Има много дълъг път преди да говорим за пазари и инвестиционни възможности в тази част на света."

Материалът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.