В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Бъдещото правителство вероятно ще ограничава разходите заради растящия дефицит

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.BG, „В развитие”, 05.09.2022

14:12 | 5 септември 2022
Обновен: 15:15 | 5 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Дефицитът за следващата година би могъл да възлезе на над 11,3 млрд. лева или 6,8% от очаквания брутен вътрешен продукт. Това означава, че държавата ще трябва да поеме нов дълг, който може да достигне 40% от БВП, което е десет процентни пункта над очакванията преди половин година. Тенденцията е доста обезпокоителна и може да означава, че бъдещото редовно правителство ще разполага със стеснено поле за маневри и вероятно ще трябва да ограничава разходи. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.BG, в седмичния си обзор за предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Попов коментира данните на финансовото министерство, представени миналата седмица от министър Росица Велкова. Някои експерти смятат, че с изказванията си финансовият министър  се опитва да охлади исканията на синдикати и на някои политици за увеличаване на доходите и за нови помощи за бизнеса и за населението. Данните показаха, че още имаме сериозен излишък, но според изчисленията той ще се превърне в дефицит към края на годината.

Велкова представи и данни за развитието на инфлацията, като очакванията са за лекото ѝ забавяне заради свиване на потреблението не само в България, а и в целия ЕС.

Що се отнася до старта на предизборната кампания Попов посочи, че макар официалният й старт да е бил даден в петък, водещите партии неофициално са я започнали доста по-рано с обиколки из страната.

През миналата седмица украинската контраофанзива в херсонска област отбеляза прогрес, който отчасти може да бъде потвърден дори от руска страна. Според американски военни стратези тактиката на украинците е изтощаване на руските войски чрез прекратяване на логистичните линии и поразяване на руски командни постове, което допълнително ще сломи бойния дух на руските части. Според британските служби бойният дух и моралът на руските войници спада вероятно и заради забавяне в плащанията за военните.

През настоящата седмица ще следим заседанието на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква да се вземе решение за увеличаване на лихвения процент с 0.75%. Ще излязат данни за цените на пазара на недвижимите имоти във Великобритания, очакваме и данни за безработицата в Швейцария, каза още Бойчо Попов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.