В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Без регулации и икономически стимули няма да можем да увеличим рециклирането

Христо Диков, оперативен директор на ЕКОПАК България, "В развитие", 05.08.22

14:45 | 5 август 2022
Обновен: 19:44 | 5 август 2022
Автор: Таня Жекова

За да успеем да изпълним целите на ЕС за 90% събираемост на PET опаковките трябва да се създадат по-сериозни стимули за населението да събира отпадъците си разделно като например въвеждане на депозитна система и по-висока такса смет за големите замърсители. Това коментира Христо Диков, оперативен директор на ЕКОПАК България, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Роселина Петкова.

„2022 г. е първата година в която държавите членки на ЕС са длъжни да съберат поне 30% от PET опаковките. В ЕКОПАК ние правим това вече десет години. Миналата година целта, която изпълнихме, е над 30%, така че нямаме притеснения по отношение на изпълнението на изискванията за тази година. За 2029 г. обаче целта е 90% и това реално е сериозно предизвикателство. Трябва да се събира на практика всичко и без финансов стимул на принципа с по-висока такса отговорност на замърсителя трудно ще се изпълни целта“, смята той.

Гостът отбелязва, че само 20% от българите използват системата за разделно събиране по предназначение, а 60% заявяват че са готови да я използват. „Нужен е анализ защо тези 60% не рециклират, след което да се адресират причините за това. Ние имаме огромни производствени мощности в рециклирането и сме една от страните с най-добра инфраструктура в Европа. Разполагаме с огромни мощности за рециклиране на пластмаса, имаме и 3 завода, които рециклират стъкло и 1 завод за рециклиране на хартия. Трябва само да положим усилия като общество“, смята той.

Според него едно от решенията е да се заложи по-висока такса смет за тези, които замърсяват повече и рециклират по-малко. С нея ще има икономически стимул за връщане на бутилките на принципа замърсителя плаща. „Говори се от години, че такса смет трябва да се плаща пропорционално, надяваме се скоро да има такава методология от общините. Всеки гражданин трябва да знае, че ако не рециклира ще има по-висока такса“, категоричен е гостът.

Друга важна крачка в постигането на цели за рециклиране е въвеждането на депозитна система най-вече в обектите за пазаруване. Диков обаче отбелязва, че за да се реализира депозитната система се изисква време и проучвания. Трябва да се избере подходяща за местните условия система, след това се прави оценка за необходимостта от промяна на нормативната база и след тази промяна системата може да се реализира. „Това е решима задача, трябва да се изпълни по начин, който да е от полза за всички страни в процеса – потребители, бизнес, държава. Това изисква време и избор на подходящ модел“.

„Трябва да продължим да бъдем отговорни към всеки един отпадък и опаковка на пазара. Без пластмаса технологическото развитие на човечеството е немислимо. Затова ние трябва да направим всичко възможно да я сортираме и тя да се достави на предприятия, извършващи рециклиране, за да се върне в икономиката“, призовава той.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.