В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

На европейските енергийни пазари цените достигат 1000лв за мегаватчас

Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", "В развитие", 12.07.2022

15:26 | 12 юли 2022
Обновен: 19:24 | 12 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Високите цени на енергията започват още през лятото, което не би трябвало да се случва, и вещаят още по-големи покачвания през есенния и зимния сезон. Това коментира Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Това което виждаме в момента е стряскащо, защото есента и зимата пазарът ще е по-висок. Ако през лятото цената е 700лв за мегаватчас, зимата ще е 1000лв“, казва той.

Гостът отбелязва, че има големи амплитуди в цените през седмицата и тези през уикенда. Цената през седмицата се движи около 720лв/MWh, а през уикенда 220лв/ MWh. Той също посочва, че цените по договори също са завишени. Много участници на пазара закупуват един MWh за 636лв, други за 740лв. „Пазарите си действат на тези нива“, казва той, „и то при сравнително стабилизирани цени на емисиите. Причината за ценовите девиации не е в емисиите на парниковите газове, а на пазарна конюктура“.

В централноевропейските пазари ситуацията е аналогична. Унгарската борса реализира нива от 393 евро за MWh, което е приблизително 800лв. Фючърсите на електрическата енергия също са на рекордни цени от около 450 евро за август месец.  По думите на госта засега няма големи притеснения за българския бизнес, тъй като над 250лв всичко се покрива от държавата. Той отбелязва, че в съседни на България страни има програми за подпомагане само за малките предприятия, за големите не, докато при нас се дават помощи за всички.

Дългосрочните очаквания за цените на газа също са високи, тъй като „всеки се страхува, че няма да има газ или че ще е скъп“. Природния газ се изкатери до 170евро, задържа се малко и има лек тренд надолу. Но бъдещите цени зависят от много неща, смята Кискинов. „Ще се върне ли турбината от Канада, ще се ползва ли, дали годишния планиран ремонт на северен поток няма да продължи дълго време“. Дългосрочните очаквания на пазара са за около 140-170 евро. Цените, предложени от Булгаргаз бяха около 130-140лв когато още се спазваше договора с Газпром, а сега ще бъдат около 170лв, което отново е под централноевропейския пазар, отбелязва той. Според него микса изглежда ще бъде една трета азерски газ, една трета LNG и една трета пребоядисан руски газ от съседни пазари.

„Доста рязко разнообразихме източниците си и маршрутите на снабдяване, не сме мислили че е възможна такава ситуация с основния доставчик. Сега всеки месец трябва да се търси газ по пазарите и цените идват по-високи, но от друга страна това е проактивно поведение, което трябва да се насърчава“, смята Кискинов.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.