В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инвестиционните фондове не страдат от липса на ликвидност, но са в режим на изчакване

Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital, В развитие, 01.07.2022

15:13 | 1 юли 2022
Обновен: 18:13 | 1 юли 2022
Автор: Николета Рилска

Инвестиционните фондове глобално имат все още много средства, проблемът не е в липсата на ликвидност. По-скоро е изчаквателен момент, преди да се коригират очакванията за оценки и да се случат повече инвестиции. Това заяви Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak Capital, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Винаги, когато има корекция на пазарите, има един изчаквателен момент. Често при корекции не се случват сделки“.

Иванов коментира темата по повод успешното приключване на набиране на капитал за втория фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital - Southeast Europe Growth Equity Fund, на обща стойност от 126 млн. евро.

Той отбеляза, че „през последните месеци има група инвеститори, особено по-западни, които тотално изчезнаха“ от пазара. Според него това се дължи на три фактора – войната в Украйна; динамиката на западните пазари, които също са много заети; корекцията на пазарите.

Гостът обясни, че Southeast Europe Growth Equity Fund ще инвестира в компании в по-напреднала фаза на развитие, експортно ориентирани дружества или много ясни лидери на местния пазар.

Секторите, към които се насочва фондът, са ИТ, здравеопазване, бизнес услуги, хранителни производства, стана ясно още от разговора.

Според Иванов в настоящите условия може да се очаква намаляване и на сделките по сливания и придобивания, докато очакванията на продавачите се коригират.

„При сливанията и придобиванията много компании разчитат на дълг, който ще струва повече, и на акциите си на борсата, които струват по-малко“.

Иванов отбеляза, че намалялата активност при първичните публични предлагания прави по-труден изходът от компании.

„Вниманието в какво се инвестира, за да може да се излезе и в по-труден период, е много фундаментално. Очакват се трудности в тази насока“.

Той обаче отбеляза, че ситуацията зависи и от секторите и даде за пример компания за енергийна ефективност, за която „пазарът е чудесен“.

„Диверсифицираното портфолио помага в такива моменти“.

Иванов посъветва предприемачите да приемат капитал, дори и да им струва малко повече – т.е. да приемат малко по-ниска оценка.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.