В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции поскъпнаха след агресивните коментари на ЕЦБ

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 21.04.2022

15:10 | 21 април 2022
Обновен: 18:17 | 21 април 2022
Автор: Галина Маринова

Тази сутрин европейските акции поскъпнаха, след като инвеститорите започнаха да оценяват по-агресивните коментари от страна на официалните представители на ЕЦБ спрямо оптимистичния старт на сезона на отчетите. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Stoxx 600 е с половин процент ръст, воден от туристическите акции и тези от развлекателния бранш. Минните компании от индекса спадат  и Anglo American поевтинява след като намали целта на производство.

Германският DAX и френският CAC 40 са с над 1% ръст. Еврото и доходността по бундовете се повиши след агресивните коментари на ЕЦБ.

При отделните компании акциите на Nestle поскъпнаха след като компанията обяви стабилен ръст на приходите. Antofagasta Plc поевтиня след отчетен спад в производството на мед за тримесечието.

Американските акции сочат към ръст. Контрактите върху S&P 500 са с 0,7% повишение и тези върху технологичния Nasdaq е с ръст над 1%.

Tesla се повиши със 7,3% преди отваряне след като обяви рекордна печалба, която надхвърли силно прогнозата.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации добави 4 базисни пункта до 2,87%

Петролът поскъпва след поредица от предизвикателства, които засенчиха тревогата за търсенето на енергия заради затварянето в Китай. WTI се търгува близо до $103 за барел.

С напредването на войната в Украйна членовете на ЕС се насочват към намаляване на зависимостта си от руския петрол и външният министър на Германия Аналена Бербок каза, че страната планира да спре вноса до края на годината.

Очакваме председателят на Фед Джером Пауъл и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард да обсъдят глобалната икономика на конференция на МВФ по-късно днес.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.