В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Енергийните пазари са в затишие пред бурята кой ще мигне пръв - Европа или Русия

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", "В развитие", 20.04.2022 г.

15:43 | 20 април 2022
Обновен: 18:29 | 20 април 2022
Автор: Даниел Николов

Следващите две седмици ще са критични за енергийните пазари в зависимост как ще се развие ситуацията с искането на Руската федерация заплащането за руски газ към Европа да се случва в рубли. Пазарите очакват Европа да не е обединена в решението дали трябва да се спре вноса на руски енергийни ресурси, кога трябва да се спре и кой да го направи. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Ако "Газпром" счете, че договорите не се изпълняват - защото не се разплащат в рубли - и ограничи подаваните количества, ще настъпи невероятен стрес на пазара на природен газ, който ще се отрази и на пазара на електроенергия, каза Кискинов. 

"Пазарите очакват, че Европа няма да има единна позиция. Няма логика Руската федерация едностранно да започне да предприема действия, защото разнопосочността на европейците е по-полезна. Пазарите не очакват Европа да действа единно - те очакват някои държави да спрат вноса на руски газ, други - не, а трети - да ползват "пребоядисан" руски газ, т.е. ти си прекратяваш отношенията с основния доставчик, но взимаш газ от същия източник от друг пазар."

В момента пазарите на природен газ за стабилни на нива 100-120 евро/Mwh, стабилни фючърси на 97-99 евро/Mwh, 97 евро за Q4, 94 евро за Q1 на 2023 г. Военните действия ще имат своя ефект, но по-голямата част от този риск вече е включен в цената, каза Кискинов и добави, че са възможни моментни колебания при политически изказвания или обявяване на нови санкции.

Трендовете на цените на "Булгаргаз" са във възходяща посока от началото на годината с цена от близо 143 лв/Mwh за април. Разликата с цените над 90 евро/Mwh на европейските пазари показват, че българската икономика не е изцяло изложена на шоковете на спот пазара, каза Кискинов.

Цените на електроенергията се задържат между 400-500 лв/Mwh за делниците, 200-300 лв/Mwh за уикенда, със стабилни количества около 80 хил.- 90 хил. мегаватчаса. Цените са малко по-високи от нормалното за годината, вероятно заради по-студеното време през април и цените на природния газ, смята Кискинов. Ефект може да имат и цените на емисиите на парникови газове, който са "изключително устойчиви" на около 75-80 евро/тон. Друг фактор, който може да окаже влияние на цените, са плановите ремонти на АЕЦ "Козлодуй" и други мощности.

На унгарската борса цените са около 227-241 евро/Mwh за базова енергия, 250 евро за пикова, а фючърсите следват тренда на газа отчетливо надолу - 220 евро, за Q3 - 240 евро, а за 2023 година - 204 евро/Mwh.

"На електроенергийните пазари наблюдаваме известно успокояване... Усещанията са за едно постепенно намаляване на ценовите нива. Всичко зависи от двете седмици и как Европа ще реагира на предстоящите плащания по договорите за доставка на природен газ", каза Кискинов.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.