В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Големите централни банки взеха правилните решения

Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор за Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка в Oanda, във "В развитие", 17.12.2021

16:27 | 17 декември 2021
Обновен: 18:50 | 17 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Ако централните банки не действат, те рискуват да срещнат по-големи проблеми в бъдеще, като например много по-висока инфлация и много по-високи лихви, нарастващи с бързи темпове. Така че, те трябваше да вземат това решение сега и смятам, че то е правилно. Това каза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор за Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка в Oanda, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Има много фактори, които задействат събитията в момента. Те са различни от тези в миналото. Смятам, че сравнението е трудно и уверените действия на централните банки са уместни за удържане на инфлацията".

Относно плановете за бъдещото покачване на лихвите от Федералния резерв събеседникът каза, че 2% лихвен процент не би трябвало да е нанесе особена вреда, стига икономиката да продължи да се представя отлично. „Тя се представя много впечатляващо. Ако остане затегнат трудовият пазар, то тогава 2% не би трябвало да са проблем“.

„Не искаме ниски лихви за постоянно, защото това създава финансов дисбаланс на пазарите и заплашва с кризи в бъдеще. Ние трябва да видим по-високи лихви и това ще има добро въздействие върху икономическия потенциал. Това, което не бихме искали да видим, е много бързо повишаване на лихвите до 2% - в рамките на шест месеца. Стигане до това ниво през следващите няколко години не би трябвало да притеснява никого, но ще видим каква ще е гледната точка през следващите месеци“.

По думите на Ерлам повишаването на лихвите от Английската централна банка е изненадващо, но и релевантно. „Бях изненадан, защото те действат в момент на изключителна несигурност, когато виждаме да се налагат ограничения и има рекорден брой заразени. Бях изненадан, особено след като през ноември решиха да изчакат, когато лесно можеха да повишат лихвите. От друга страна трябва само да видим данните от седмицата, за да разберем защо бе предприет този ход. Трудовият пазар е затегнат - заетостта намалява по-бързо от очакваното. Виждаме рекорден ръст при заплатите. Тези неща правят повишението на лихвите съвсем разумно. Единствено Омикрон е този, който усложняват картината“.

„Струва си да си припомним, че ако не го бяха направили вчера, щяха да го направят през февруари, а това няма кой знае какво значение. Това повишение е най-малкото повишение в историята на АЦБ. Говорим за много постепенни промени в лихвите... не е голяма тревога - това няма да навреди на хората, на домакинствата. Те не загърбват факта за инфлацията и самото повишение на лихвите е напълно релевантно“.

По отношение на Европейската централна банка, коментира още събеседникът, „има няколко неща, които трябва да отчетем“. „В началото на пандемията те срещнаха различни проблеми в сравнение с Фед и АЦБ“. Докато Фед и АЦБ се готвеха за повишаване на лихвите, „ЕЦБ се бореше с риска от дефлация“.

„Очакваме подобрение на икономиката на Германия, но нивата на инфлация в Европа и еврозоната не са тези, които очакваме да видим в САЩ и Великобритания. Така че, те няма защо да действат толкова агресивно“.

„Историята показва, че когато ЕЦБ предприеме много бързи действия, то тогава има недобри последствия. Спомняме си, че последния път икономиката влезе в рецесия“, подчерта гостът. „Те трябва да действат по-предпазливо, но ако данните покажат нарастване на инфлацията и тя стане по-постоянна, то тогава централната банка в Европа може да промени нагласите си. В момента предпазливият подход е правилният подход за Европейската централна банка“.

В коментара си за действията на Японската централна банка Крейг Ерлам припомни, "ЯЦБ се бори десетилетия с дефлацията и сега виждаме ефектите от това.

"ЯЦБ има по-лесни задачи, защото няма няма нужда да повишава лихвите в едни времена на предизвикателства, но това подчертава колко големи са предизвикателствата пред всички. Защото въпреки натиска в предлагането и по-високите цени на петрола, природният газ, суровините и т.н., те все още изпитват затруднения да изпълнят целта си от 2% инфлация. Основната инфлация е много под тяхната цел".

Задачата пред централната банка е много трудна и точно затова не могат да оттеглят бързо стимулите, защото на всички ще им се стори, че не приемат сериозно своята цел за инфлацията, обясни пазарният анализатор. "Много от проблемите бяха усложнени от пандемията, но предстои да видим. Има още време".

"За нещастие на Турция" паричната политика, която води страната, няма да я отведе на добро място, коментира още гостът. "Инфлацията там вече е 20%".

"Президентът и централната банка показват пълно пренебрежение към инфлацията и към това какво причиняват на бизнеса и домакинствата. Опитаха се да се намесят на пазара, но напълно се провалиха. Това, което виждаме на пазарите на валути, показва, че ще продължи да се повишава инфлацията. Увеличаването на заплатите от догодина с 15% няма да облекчи проблемите от инфлацията, но ще създаде още повече проблеми в близкото бъдеще. Това е лоша парична политика, лоша фискална политика и това се случва, когато разбиете границата между централната банка и правителството". 

Целия коментар вижте във видеото.