В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Прибързаният преход към водорода може да не е в полза на ЕС

Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, „В развитие“, 03.12.2021

14:50 | 3 декември 2021
Обновен: 17:01 | 3 декември 2021
Автор: Александра Попова

Директорът на Mеждународната агенция по енергетика (MAE) предупреди, че ранният старт при водорода може да не сработи в полза на ЕС. Ако избързаме с прехода към водорода и се окажем в ситуация, където не можем да произвеждаме енергия, тъй като е станала много скъпа, то в крайна сметка Европа няма спечели нищо от това. Такова мнение изрази Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

През тази година беше обявено създаването на над 200 нови проекта в световен мащаб, свързани с водород и 55% от тях са в държавите от ЕС, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при откриването на Седмицата на водорода в Брюксел. Със своето изказване тя потвърди желанието на общността да бъде лидер по отношение на водорода, сочен за ключов при зеления преход. Урсула фон дер Лайен заяви, че ако искаме да постигнем климатичните цели, трябва да увеличим производството на зелен водород до 10 милиона тона годишно до 2030 г.

От думите на госта стана ясно, че в областта на водорода се инвестира основно в електролизите, както и в технологии за съхранение и пренос. Важно е да се отбележи, че в момента водородна икономика и инфраструктура няма. Това е пионерство от страна на ЕС.

"Опити за навлизане във водорода не се правят за първи път. Япония направи подобни крачки през 90-те години, които не бяха успешни. Неслучен е фактът, че по-голямата част от проектите с водород са в Европа, тъй като именно тук има политическа сигурност за тези инвестции, като зад тях има и финансова подкрепа".

Ако Европа иска да постигне целите на Зелената сделка, трябва да намери начин да декарбонизира напълно енергийното потребление. Електроенергията няма как да измести въглищата или природния газ във всеки един сектор. Така Европейската комисия е решила, че водородът е начинът. Пред това има редица технически проблеми и самият процес е скъп. Не е реалистично в следващите 10 години да бъдат реализирани всички тези проекти, смята гостът.

Водородът се използва в различни индустрии, основно в рафинериите и се произвежда от природен газ. Идеята на ЕК е от излишната енергия от ВЕИ през електролиза да се произвежда водород, който да измести природния газ. Водородът гори при 2800 градуса по Целзий, докато природният газ при 1800 градуса по Целзий. Това означава, че където и да се използва водород като крайно гориво, трябва да бъде променена инсталацията, така че да издържа на много по-висока температура.

Амбицията на Брюксел е цената на зеления водород до 2030 г. да намалее до 1,80 евро на килограм, като в момента тя е между 2,50 и 5,50.

Доклади на различни компании показват, че зеленият водород е многократно по-скъп. На практика Европейската комисия казва, че природният газ е много скъп и затова можем да минем на водород. Това е невъзможно да се постигне. Цената на производството на водород може да стане по-ниска през електролиза и чрез ВЕИ само ако цената на енергията от тези ВЕИ-та е отрицателна. Това е постижимо чрез отварянето на повече ВЕИ централи.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.