Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Неработещите лифтове са опасни съоръжения и общината може да ги премахне

Любомир Попйорданов, учредител и почетен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и Васил Николов от туристическо дружество "Боерица", Бизнес старт, 15 октомври 2019 г.

11:50 | 15 октомври 2019
Любомир Попйорданов и Васил Николов
Любомир Попйорданов и Васил Николов

Потенциалът на хижите на Витоша беше повече в миналото. Сега те могат да посрещат хора през деня, но туристите определено ще предпочитат удобствата на домовете си или на хотелите в подножието на планината за нощувки. Големият въпрос е защо няма нито един работещ хотел на Витоша. Доста хотели бяха унищожени, каза Любомир Попйорданов, учредител и почетен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"При хижите стои въпросът със собствеността, която не винаги е много ясна. Освен това БТС няма финансовия и човешкия капацитет да ги управлява. А и очевидно няма и визия за тези хижи. Държавата като собственик на парка (земята на Витоша) трябва да създаде и цялостна визия за тези хижи", заяви още Попйорданов.

"БТС има ново ръководство и нов председател и се надяваме нещата да потръгнат в по-добра посока. Хижа Боерица е собственост на Столична община. Хижата беше възстановена и с финансова помощ от общината, но сега от район Витоша решиха да я дадат на Дирекцията по аварийна помощ и превенция, вероятно за да си правят банкетите там", каза Васил Николов от туристическо дружество "Боерица".

Това, което се случва, показва, че държавата и в случая Столична община не желае да управлява в полза на обществото този вид обекти, допълни Попйорданов.

"При хижа Амбарица нещата не са еднозначни – договорът там е изтекъл. Хижата беше пред разпад и сега е върната в експлоатация, което показва, че сегашните и стопани са добри стопани и трябва БТС да удължи договора за тази хижа. В случая решението е на местната областна управа, поясни още той за казуса с друга хижа", коментира той.

"Общ проблем за всички хижи е, че са без пречиствателни станции, енергийно неефективни – те са от друг век", заяви Любомир Попйорданов.

"Хижите само с факта, че съществуват в планината и се поддържат, могат да спасят живота на бедстващи в планината туристи", каза и Васил Николов.

"Туристите на нашата агенция не желаят да ходят в хижи в България, въпреки че ходят в собствените си страни. Причина за това са не само лошите условия в много хижи, но и отношението на много хижари към хората. Интересен факт е, че в България професия хижар не съществува. Няма и идеи как да се набират такива", каза Попйорданов.

"Неработещите лифтове са опасни съоръжения и общината може да ги премахне като такива, както се премахват опасни сгради. Има и възможност собствениците им да бъдат глобени, и после да се намери начин за нова концесия и нов инвеститор. Това е пътят за развитие на лифтовете на Витоша, независимо дали „Витоша ски“ желае това или не", заяви в заключение той.

Целият разговор вижте във видеото.