Кандидат за летище София с предложение за нов национален стадион за 600 млн. евро

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 27.05.2019 г.

20:30 | 27 май 2019
Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за нов национален стадион у нас дойде, след като България, Сърбия и Гърция се договориха за това да участват и предложат своята кандидатура за европейското първенство през 2032 г. и преди това за световното през 2030 г. Започна набирането на средства и от всякакъв вид места се планират бъдещите инвестиции за нов стадион или реновирането на настоящия „Васил Левски“. Новината дойде, на първо четене тя не е сигурна на сто процента. Има конкретно предложение от консорциум. Започна ожесточена битка за концесията на летище „София“. В тази надпревара ще се включат 5 компании. Това коментираха Александър Костадинов и Цветин Филипов в предаването "Index Sport".

"Те са допуснати до състезанието в държавата. Една от тези компании – консорциум „Витоша“, е готова, ако поеме контрола и вземе концесията, да изгради нов национален стадион на България. Информацията идва от самия консорциум. От него още обявиха, че стадионът е „част от независима и допълнителна инвестиция от 600 млн. евро“. Тя ще бъде извън извън обхвата на основната инвестиционна оферта към летището на стойност от 1,5 млрд. евро".

Цялостното предложение за инвестиции, което прави консорциумът, се равнява на 2 млрд. евро, посочи Цветин Филипов. "Идеята е да се създаде цялостен летищен град. Новият стадион ще бъде построен по стандартите на УЕФА от категория 4", допълни той.

Самият стадион ще бъде подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, съобщи Филипов. "Идеята е инфраструктурата да бъде мултифункционална и подходяща за всякакви вид спортове и домакинства на големи форуми", спомена още той.