Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Железопътната ERTMS система може да предотвратява инциденти като в Хитрино

Д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA),в ефира на предаването "Бизнес старт", 13.09.2021

11:10 | 13 септември 2021
Обновен: 14:02 | 15 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Над 700  млн. лв са отделени за железопътен транспорт в последната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Основните акценти на различните проектни фишове са цифровизация на жп мрежата, както и закупуване на нов подвижен състав. Не е ясно обаче защо ERTMS системата не е включена в плана. Това заяви д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

“Изпратихме редица писма от името на асоциацията, която представлявам. Ние предлагаме включване на ERTMS (Единна европейска система за управление на железопътното движение) системата. Тя отсъства от плана, но Европейският съюз казва, че по един или друг начин тя трябва да влезе в него.” 

Д-р Людмил Иванов посочва, че неговата организация предлага и подобрения и добавки към вече включените в плана проекти. Акцентът пада върху подобряването на състоянието на гарите, тяхната безопасност и централизация. 

“В плана са включени 12 гари, ние искаме да са 30. Конкретно става дума за направление Мездра - Варна. Не може 2 гари да бъдат модернизирани, а другите 4 не. Всичките са с изтекъл ресурс.” 

Асоциацията по железопътна сигнализация също предлага и да се осигури възможността подвижния състав да се движи със скорост до 200 км/ч, а не само до 160 км/ч. Д-р Иванов обясни, че това главно ще засяга пътническите превози. Друго предложение е и добавянето на акустични системи, за да може в случай, че има свлачище, влакът да може да спре своевременно. 

Вижте още за обновяването на железопътните линии: Компания от Полша има намерение да строи вагони в България

“Ние сме възмутени от премахването от Плана за възстановяване и устойчивост на интермодалния терминал в Горна Оряховица. Той съществуваше в миналите версии, но в сегашната го няма. Нямаме обяснение защо е изваден, но колкото повече сухопътни интермодални терминали има, толкова по-добре за интермодалния транспорт.” 

Людмил Иванов сподели в ефира на “Бизнес старт”, че в момента са закупени 15 нови магистрални електрически локомотиви от марката “Сименс Смартрон”. Те могат да развият 130 км/ч, а когато бъдат оборудвани с ERTMS системата, ще могат да достигнат максимално до 160 км/ч. 

“Всички криви, които са по-големи от 1600 м. радиус позволяват движение с такава скорост. А те не са малко.” 

Железопътният експерт многократно акцентира на важността на внедряването на ERTMS системата. Той подчерта, че това е унифицирана европейска система, която позволява не само висока скорост, но уеднаквяване на различните видове железопътна сигнализационни системи, която изисква сменяне на подвижните състави на границите между държавите. Нейните подсистеми включват регулиране на скоростта на влака, като не се дава възможност да се надвишават ограниченията, нито да се минава на червен сигнал. Д-р Иванов заяви, че с тази система инциденти като този в Хитрино не биха се случили.

Вижте повече във видеото

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук